18 Aralık 2011 Pazar

Patates topları


Okuldan arkadaşlarım ve candostumla birlikte rutin dışında görüşme fırsatı yarattık ve her akıllı kadın gibi gün düzenledik. Bugün de sıra bendeydi. Bekleyen nice tarifim olmasına rağmen daha tadı damağımdayken çok beğenilen patatesli atıştırmalık, hem salata hem yemek, hem çay katığı bu lezzetli, hafif tarifi paylaşmak istedim sizlerle. Tarifin orijinali bir mantı. İçinde kıyma da var. Ama ben böreğim de kıymalı olduğundan böyle yapmayı tercih ettim. Orijinalini merak edenler için link burada.Bazı değişikliklerle benim yaptığım papates toplarının tarifi şöyle:

 Malzemeler:

5 adet orta boy haşlanmış patates
7-8 kaşık zeytinyağı
Bir tutam kıyılmış maydanoz
Pul biber, karabiber
Tuz
Çeyrek limon suyu

Yoğurt sos için:
1 su bardağı yoğurt (tercihen suyu süzülmüş)
2 kaşık mayonez
1 diş sarımsak
Tuz

Salça sos için:
1 tepeleme yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı şeker
6-7 kaşık zeytinyağı
2-3 çorba kaşığu su (salçayı açmak için)

Yapılışı:
Patatesleri soyup haşlamayı tercih ediyorum. Özellikle de püre yapacaksam. Sıcak sıcak ezmesi daha kolay olduğundan; süzüp hemencecik çatalla eziveriyorum.

Patatesleri dilediğiniz gibi haşlayıp iyice ezin. Ilıması için 20 dak kadar beklemenizde fayda var. Çünkü elinizle şekil vermeniz gerekecek. Zeytinyağını, tuzunu, karabiber ve pulbiberi ekleyin limonu sıkın. Maydanozları da ekleyip şekil verip servis edeceğiniz tabağa alın.

Yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve tuzu iyice karıştırın; patateslerin üzerine birer silme çorba kaşığı koyun.

Salça, zeytinyağı, şeker ve suyu iyice karıştırın. Suyu çekene kadar ocakta pişirin. Arzuya göre nane de eklenebilir. Yoğurtlu sosun üzerine birer tatlı kaşığı salça sostan da ekleyin. Sunuma hazır. Hafif ve doyurucu bi r tarif. Afiyet olsun :)

4 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. selam; blogger annelerden geldim.salatalar kısmı ilgimi çekti zira salatasız,garnitur olmadan asla akşam yemeği yiyememe gibi bi özelliğim var,patatesli topları hiç denemedim denicem bakalım bundan böyle güzel görünüyor çok,ellerine sağlık..
    ilgini çekerse bu da benim bloğum;http://mildaylahayat.blogspot.com/
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Salata tüketmek çok güzel bir alışkanlık. Ne mutlu size. Tavsiye ederim. Çok beğenilen bir tarifti. Ben de size ziyarete geliyorum. :)

      Sil
  3. çok güzel ilk bakışta patatesleri olduğu gibi haşlayıp üsüte sos yaptın sandım:))

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...