Orjinal tarif için bir tık yeterli
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta ( sarısı ayrılacak)
1/2 tatlı kaşığı instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
Patatesli iç malzemesi:
2 adet patates
50 gr. beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Karabiber, kimyon, kırmızı biber
Arasına sürmek için:80 gr. eritilmiş tereyağı
Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle yumaşak bir hamur yoğurulur.
Üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
Mayalanınca çok ince olmayacak şekilde merdaneyle açılır.
Üzerine erimiş tereyağından bolca sürülür ve zarf gibi katlanır.
Hamur bu şekildeyken kendini toparlaması için 15 dakila buzlukta bekletilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanabilir.
Daha sonra buzluktan çıkarılan hamurun altına ve üzerine hafif un serpilerek merdaneyle dikdörtgen şekilinde açılır.
Üzerine tereyağından sürülüp patatesli içten her yerine gelecek şekilde yayılır.
Uzun kenarından başlayarak rulo yapılır ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçları birleştirilerek simit şekli verilir.
Kağıdın üzerinde simit şekli bozulmadan dilim dilim kesilir. Şeklinin bozulmaması için kağıtla birlikte tepsiye alınmalıdır.
Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürülüp çörekotu serpilir .
Kapalı bir yerde, mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
200 derecelik fırında kızarmaya başlayınca ısı 170 dereceye düşürülür ki içi iyi pişsin. Hızlı pişerse içi hamur kalabilir. Kızaran böreği fırından çıkarıp en az 20 dak dinlendirin. Afiyet olsun!
Patatesli için hazırlanması:
Orijinal tarifte patatesler haşlanıyordu. Ben küp küp doğrayıp hafif yağda çevirerek kavurdum. Beyaz peyniri rendeledim Maydanoz, karabiber, kimyon ve çok az pulbiber ekledim. Haşlanmış patatesle de denedim fakat aynı lezzeti vermedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...