19 Aralık 2011 Pazartesi

Mayalı ıspanaklı börek


   Bekleyen bir tarif daha.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Aldığı kadar un
Hamurların arasına tereyağ( yumuşamış yada eritilmiş)
İç malzemesi:

Yarım kilodan az, doğranmış ıspanak
1 adet soğan
100 gr kadar lor veya beyaz peynir
Tuz-karabiber-pul biber

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Biraz tereyağ


Yapılışı:
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzeri nemli bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır. Soğan yemeklik doğranır. Az yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Ispanaklar eklenir. Suyunu salıp çekmesi için tencerenin kapağı kapatılmadan harlı ateşte pişirilir. Ilıyınca lor, karabiber,pul biber ve tuzu eklenir. İç malzeme hazır. Bu arada mayalanan hamur 4 eşit bezeye ayırılır. Her bir beze merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Her birinin arasına tereyağ sürülür; üst üste konarak merdaneyle biraz büyütülür. Bundan sonrası oklavayla açılabilir yada merdaneyle de devam edebilirsiniz. Yarım cm kadar kalınlıktayken oluşan büyük yufka ortadan ikiye kesilir. Geniş olan kesilen düz kısmına iç malzeme konarak rulo yapılır. Tepsiye döşenir. Diğer yufka için de aynı işlem uygulanır. Üzerine yumurta sarısı ve tereyağ sürülerek önceden 180 derecede ısınmış fırında 15 dakika sonra ısı 160'a düşürülerek üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra servis edilir. Ilık tüketilmesi tavsiye edilir.

2 yorum:

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...