13 Aralık 2011 Salı

Cevizli lokum ve Yerli Malı Haftası :)




Eskinin Yerli Malı Haftası, şimdinin Tutum- Yatırım ve Türk Malları Haftasını kutluyoruz bu hafta. Her yıl Aralık ayının 12 ve 18'ini kapsayan hafta. Bizim o sıralarda oturduğumuz zamanlar geldi aklıma. Çeşit çeşit kuruyemişler meyveler, kekler, poğaçalar, börekler.. Bizim okulumuzda bir de sergi açılırdı bu haftada. Bize özgü, yerli malı olan her şey sergilenirdi. Patikler, urganlar, süslü bakır eşyalar, sepet sepet fındık cevizler, yazmalar, el işleri.. Bir de her öğrenci farklı bir meyve, kuruyemiş veya sebze olur;  başında kartondan bir tacı o meyve ile ilgili bir mani ezberler; sınıflarda okurdu. Çok güzel kutlanırdı yani. Biz bugün sevgili velilerimle çok güzel bir organizasyon yaptık. Ellerinden, yüreklerinden gelenleri esirgemediler sağolsunlar. Herşey çok güzeldi. Hepsinin ellerine sağlık diyor; bu çeşit çeşit yiyeceklerin arasında Bursa yöresine özgü ''Cevizli Lokum'' tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.
 Malzemeler:


5 su bardağı elenmiş un
1.5 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
İçi için iri kıyılmış ceviz içi
Yapılışı:
Unun üzerine maya, tuz, şeker, su, süt ilave edilip iyice yoğurulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek ortalama 1 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalandıktan sonra hamur 2 parçaya bölünür. Geniş bir zemin sıvıyağ ile yağlanır; hamur bu yağlı zeminde 0,5 cm kalınlığında el ile açılır. Dikdörtgen şeklinde bir hamur elde edilir. Üzerine bolca ceviz serpilir. Uzun kenarından başlayarak sıkı bir şekilde rulo şekli verilir. Hazırlanan rulolar 3 parmak kalınlığında kesilerek dik şekilde yağlanmış tepsiye dizilir. 15 dakika daha bekletilerek iyice mayalandıktan sonra 170 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...