Börek deyince akla yufka gelir. Karadenizli olduğumu öğrenen çoğu arkadaşımın sorduğu sorulardan biridir:
-Siz hamsinin her yemeğini yapıyormuşsunuz, öyle mi?
Hayır efendim, sandığınız gibi hamsiyle baklava, komposto falan yaptığımız yok! Ama böreğini yaparız. İnsanın gözünün önüne iç malzemesi hamsi olan yufka böreği geliyormuş ''hamsi böreği'' deyince. Bu, olsa olsa ''hamsi pilavı'' olurmuş. Doğru olabilir ama ben memleketimdeki orijinal ismiyle sunmak istiyorum bu tarifi. Ana malzeme yufka değil, onun yerine hamsi var, iç malzemesi de bir çeşit iç pilav! Tarife geçelim. Biz kalabalık bir aile olmadığımızdan oldukça küçük bir tavada yaptım ben hamsi pilavımı. Tarifim de üç kişiliktir bilginize :)
Malzemeler:
300 gr hamsi (temizlenmiş, kılçığı çıkarılmış,yıkanıp süzülmüş)
Bir miktar mısır unu
1 buçuk çay bardağı pirinç
1 orta boy soğan
Sıvıyağ
Maydanoz
Nane
Pul biber
Karabiber
Kuş üzümü
Yapılışı:
İç pilavın hazırlanması: Pirinçler yıkanır süzülür. 1 soğan yemeklik doğranır. Sıvıyağ ile soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç ve kuş üzümü eklenir. 1 buçuk çay bardağı su eklenir. (Pilavın ölçüsü bire birdir. 1 bardak pirince bir bardak su) Suyunu çekince kıyılmış maydanoz, nane, pul biber, karabiber eklenir. Pilavımız hazır.
Tava yağ eklenmeden önce iyice kızdırılır. Sıvıyağ konup altı kısılır. Hamsilerin dışı mısır ununa bulanır ve mısır unlu kısmı altta kalacak şekilde tavaya dizilir. Hamsiler üstüne de döneceğinden tavadan biraz sarkması gerekir. Yani tavanın görünen her yerine hamsi döşenir. İç pilavı eklenir üstü düzlenir ve hamsiler gene dış kısmı mısır ununa bulanarak bu sefer mısır unlu kısmı üstte kalacak şekilde dizilir. Isı artırılarak her tarafı kızaracak şekilde ocakta çevrilerek kızartılır. Bir kapak ya da tabak yardımıyla ters düz edilir. Bu yüzünün de iyice kızarması sağlanır. Pişince bir servis tabağına alınır ve afiyetle yenir ıhmmm :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...