8 Aralık 2011 Perşembe

Mantar sote

Mantarı çok severim. Kültür mantarıyla tanışmam da 20'li yaşlarıma denk gelir. Neden diye soracak olursanız bizim yörede o kadar çok çeşit nefis mantar bulunur ki gerek duymadım. Şemsiye mantarı adıyla bilinen bizim yörede farklı isimlerle alınan o lezizler lezizi mantarın lezzetini hiç bir etin lezzetine değişmem. Yakında yöresel mantarlarımızın tariflerini de paylaşmak dileğiyle kültür mantarıyla yaptığım sote tarifine geçiyorum.

Malzemeler:
400 gr kültür mantarı
1 adet orta boy soğan
3 adet sivri biber
1 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber- pulbiber-tuz


Yapılışı: 
Mantar suda beklemeye fazla dayanmaz. Soğuk suda çabucak iyice yıkanıp kuru bir zemine alınır. Dilenen şekilde doğranır. Bu arada bir tavada zeytinyağ ve yemeklik doğranan soğanlar biraz çevirilir. Mantarlar eklenir, suyunu salıp çekmeye başladığında önce doğranmış biberler eklenir. Biraz çevirilir. Yemeklik doğranmış domatesler ilave edilir. En son tuz, karabiber ve pul biber de damak zevkine göre eklenerek orta ateşte (çok kısık veya çok harlı olmayacak) suyunu çekene kadar pişirilir. 


Not: Mantara süt veya krema da yakışır. Ama kalorisi artar ve ağırlaşır! Ne gerek var dimi :) İlle de çok lezzetli olsun diyorsanız mantar pişirirken tereyağ kullanın derim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...