2 Aralık 2011 Cuma

Mayalı tava ekmeği (kolot)

Çok basit bir kahvaltı alternatifi var sırada. Yöresel adı kolot ekmeği. Aslında  ''kolot'' ismi bir peynire ait. Kolot peyniri, hani şu muhlama denen leziz yemeğin uzadıkça uzamasına sebep olan o harika peynirdir. Bu ekmeğimizin de şekli kolot peynirine benzediğinden yörede ''kolot'' ya da ''golot'' gibi isimlerle anılır. Taze tereyağ, minci peyniri de varsa yanında, benim için vazgeçilmez öğün hazır olmuş demektir. Sıcak ekmeğin haddinden fazla yenmesi gibi bir dezavantajı var. Ben uyarımı yapayım da sonra şikayet edilmesin! Tarife geçiyorum!

Malzemeler:
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı sıvıyağ
3 bardak un
Tuz, Su


Yapılışı:
1 su bardağı suyun içine sıvıyağ da ekleyerek kuru mayayı eritin. Geniş bir kapta 15 dakika bekletin. Unun ortasını havuz yapın mayalı karışımı ekleyerek (ılık su ekleyerek) çok yumuşak olmayan bir ekmek hamuru elde edin. Gerektikçe ılık su eklemeyi ihmal etmeyin. Hamuru en az 15 dakika iyice yoğurun. Üzerine nemli bir bez koyarak iyice mayalanmasını bekleyin. Mayalandıktan sonra orta boy patates büyüklüğünde parçalar kopararak bezeler yapın. Bu bezeleri unlayarak merdane yardımıyla tava boyutunda açın. Yağsız tavanızı önce harlı ateşte iyice ısıtın. Daha sonra altını kısın. Ekmek hamurlarınızı ağır ateşte tavayı ocakta arada çevirerek altını üstünü iyice pişirin. Sıcak olarak tereyağı ile tüketilmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...