12 Aralık 2011 Pazartesi

Aşure


İlk defa aşure yaptım. Ama başardım da. Güzel oldu sıcak sıcak yedim bir kase. Fotoğrafladım. Sonra hikayesini de yazayım; bloğuma ekleyeyim dediiim! Bu arada aşure yapımı hakkında bilgi aldığım; sayfasını sık sık ziyaret ettiğim Cahide Hanım'a  teşekkürlerimi sunuyorum. Birebir ölçüleri tutan, denediği tarifleri püf noktalarıyla açıklayan, her aşamayı teker teker fotoğraflayan Cahide Hanım hakkını helal eder umarım. Neysee..

 Hikaye edildiğine göre Hz. Nuh (a.s.) ve ona iman edenler Allah'ın izni ile Nuh (a.s.)'ın yaptığı gemi vasıtasıyla tufandan kurtulurlar. Tufanda yeryüzü tamamıyla sular altında kalmıştır. Tufan bitip de gemi karaya oturunca, sular altında kalan yeryüzünde yiyecek bir şey bulamazlar. Tufan müddetinde aç kalmamak amacıyla gemiye alınan erzaktan geriye kalan farklı tahıl, meyve vs.'yi Hz. Nuh (a.s.) karıştırarak bir yemek yapar. Ve İşte ortaya bu lezzet çıkar. Bununla beraber daha sonraları insanlar bu yemekten esinlenerek ve kendi kültürlerinin zenginliklerinden de yararlanarak farklı zenginlikte karışımlarla Aşûre yemeğini geliştirmişler ve hatta sadece Aşûre gününe has olmayıp diğer zamanlarda da bu yemeği, tatlıyı tüketmişlerdir.

Malzemeler:
1 su bardağı dövme buğday
Yarım su bardağı nohut ve kuru fasulye karışımı (Ben eklemedim. Biz sevmiyoruz :))
1 elma
10 adet karanfil
10 adet kuru kayısı
5-6 adet kuru incir
Yarım çay bardağı kuru üzüm
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 adet çubuk tarçın
Yarım portakal kabuğu
Yarım çay kaşığı tuz
Damak tadına göre şeker

Süslemek için:
Fındık fıstık kırığı , toz tarçın, hindistan cevizi

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılan buğday ve bakliyatların suyu süzülür. Elmanın üzerine karanfiller batırılır. Düdüklü tencerede üzerini bir karış geçecek kadar su, karanfilli elma ile yaklaşık 1buçuk saat pişirilir. Üzümler bir cezvede 5 dakika kaynatılır; bu sayede kirli suyundan arınmış olur. Aşurenin rengini bozmaz.Buğday ve bakliyatlar piştikten sonra ortakal kabuğu, kuş üzümü ve kuru üzümler ve çubuk tarçın, tuz eklenir. Kaynatılmaya devam edilir. Kuru kayısı ve incirler doğranır ve onlar da eklenir.  En son şekeri damak zevkine göre azar azar eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Aşuremiz hazır. Dileğinize göre süsleyip arzuya göre gülsuyu ile servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...