4 Aralık 2011 Pazar

Çatal çörek


Evladiyelik tarif defterimden bir tarif paylaşacağım sizlerle. Çocukluğumda en sevdiğim pastane ürünüydü çatal. Tarifine nerede rastladım bilemiyorum; öyle eski ki kaynağı kayboldu gitti :) Defterimde en çok aşındırdığım sayfa olmuş bir ara. Defter yalan söylemez. Mahlep kokusunu çok severim. Yakında mahlepli kek ve kurabiye tariflerimle de sizlerde olacağım. Takipte olun!
 Malzemeler:
2 çay bardağı sıvıyağ
75 gr. (yaklaşık 3 yemek kaşığı) tereyağı
1/2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
Kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
3buçuk su bardağı un
Üzeri için: susam, çörek otu yada mavi haşhaş


Yapılışı:
Sıvıyağ, tereyağ, şeker, yumurta akı parmak uçlarımızla iyice karıştırılır. Yoğurt eklenir. Biraz daha karıştırılır. Homojen bir karışım elde ettiğimizde, içine tuz, mahlep ve kabartma tozunu eklediğimiz unu bardak bardak eklenir. 3 dakika yoğurulur. Daha sonra hamur 10 dakika dinlendirilir. Fotoğraftaki şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu yada susam serpilerek 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Tepsisinde soğutulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...