26 Aralık 2011 Pazartesi

Fındık rüyası


''Memleket fındığın başkenti olmasına rağmen niye bu kadar gecikti ki bu fındıklı kurabiye tarifi?'' Hemen söyleyeyim: Fındıkları kırıp kavurmaya üşendiğimden!

Bu haftasonu epey fındık kırdım (somut manada tabiki :) ) Bir güzel kavurdum ve bu sefer tam kıvamında oldu. Genellikle kararını geçirir biraz fazla kavururdum. Böyle olunca istediğin aromayı tutturamıyorsun. Eee adı üstünde: eşsiz fındık aroması diye bir şey var ;) E madem fındıkları hakkıyla kavurmayı başardım; o vakit biraz püf noktası paylaşayım fındık kavurmayla ilgili. Efendim eğer kırıp ayıkladığınız fındıklarını kavuracaksanız öncesinden fırını ısıtmayın. Yayvan bir tepsiye fındıklarını yaydıktan sonra fırına sürün, kapağını kapatın ve fırını öyle açın. 175 derece kafi olacaktır sanırım. Fındıklarınızda istediğiniz aromayı yakalamak istiyorsanız evinize o muhteşem fındık kokusunun dağıldığı anda fırından almanız gerekmekte. Kızarmaması lazım. Çok hafif sararmalı fakat kızarmamalı. bi kısmını eşim ve kızım çerez olarak tüketmeyi çok sevdiğinden çerezlik sakladım. Bir kısmını da kek, kurabiye ve tatlılarda kullanmak üzere iri kıydım. Kızımla hemen fındıklı bir kurabiye yaptık. Bundan sonra favori kurabiye tarifimdir. Şiddetle tavsiye ederim. Denemek isteyenler tereddüt bile etmesin. Kurabiyemizin isim babası evimizin sevgili babasıdır bu arada.
Kurabiyeleri hüpletirken sordu:
-Ne isim verdin bunlara?
-Fındıklı kurabiye, dedim.
-Olmaz şöyle afili isimler koy, dedi. Mesela fındık rüyası :) Biraz çalıntı oldu ama olsun. Hoşuma gitti. Çok uzattım; tarife geçiyorum.

Malzemeler:
125 gr yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 yumurta sarısı (beyazı üzeri için kullanılacak)
Aldığı kadar un
Üzeri için kıyılmış fındık
Yumurta beyazı

Yapılışı: Kulak memesi kıvamında çok hafif dağılan bir kıvamda olacak hamurumuz. Yumuşak margarin, sıvıyağ, yumurta sarısı, nişasta ve şeker bir kapta parmak uçlarıyla iyice özleşecek şekilde karıştırılır. Kabartma tozu, vanilin ve azar azar un eklenir. İstenen kıvamda hamur elde edilene kadar yoğurulur. 10 dakika dinlendirilir. Dinlendikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Önce yumurta akına daha sonra kıyılmış fındığa batırılır. Tepsiye döşenir. 185 derecede ısıtılan fırında, fırına verilince ısı 160 dereceye düşürülerek altı kızarıncaya kadar pişirilir.

2 yorum:

  1. geçenlerde canım fındıklı kurabiye çekmişti, bu tarifi denedim ama margarin yerine tereyağ koydum bi de çok yassı yapmışım sanırım şekli bozuk oldu:)))Tadı çookk nefisti ama nasıl gözüm dönmüşse 4-5 tane hüplettim pişer pişmez..eline sağlık bayanguşum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke fotoğrafını çekseydin Şirinem. Merak ettim şimdi. Afiyet bal şeker olsun.

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...