12 Ocak 2012 Perşembe

Tahinli sarma çörek (tahanlı)

Bursa'nın tahinlileri meşhurdur. Fırınların önünden geçerken kokusu cezbeder; bi de bakmışsınız elinizde bir tahinli yüzünüzde o muhteşem ifade! :) Kalorisini de umursamaz bu zevki yaşarsınız sonuna kadar.
Bir tarif beni böylesine mutlu etmeyeli uzuun zaman olmuştu! :) Bu çöreğin tarifi anlatılmaz yaşanır bence. Allah'ım o nasıl bir lezzettir öyle! :) Bugün okula götürdüm sevine sevine! Fırın ve pastanelerdekinden daha lezzetli olduğunu söyledi tadanlar. Belki de benim çığırtkanlar gibi herkese seslenip tattırmaya çalışmamın bunda küçük bir etkisi vardır ama gerçekten çok güzel oldu! :) Paylaş da biz de yapalım dediler. Koşa koşa eve geldim ilk işim paylaşmak oldu. Şimdi o tadan dostlara da yorumlarını bırakmak düştü şu alttan :))  Bu iş tamamdır! On yüz bin milyon kere şiddetle üzerine basa basa tavsiye ediyorum. Deneyin yanılmazsınız!


Malzemeler:
Hamur malzemesi:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
3 tepeleme yemek kaşığı şeker
1 silme çay kaşığı tuz
1 yumurta
4 ila 4buçuk su bardağı un
İç malzemesi:
1 buçuk su bardağı tahin
8 tepeleme yemek kaşığı şeker
Üzerine sürmek için:
2 yemek kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Süt ocakta biraz ısıtılır. Ilık sütün içinde maya eritilir. Şeker ve sıvıyağ da eklenir. İyice karıştırılıp 10-15 dakika bu karışım kabarana kadar beklenir. Kabardıktan sonra tuzu yumurtası eklenir. Unu bardak bardak eklenir. 4 bardaktan sonra kıvamını ayarlayarak ekleyin. Çünkü her un bir olmuyor. Poğaça hamuru kıvamında olacak. Hamuru 10 dakika yoğurun ve 15 bezeye ayırılır. Üzerini örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra her beze çok hafif unlanarak merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. İçine tahin ve şekerli karışımdan 1 yemek kaşığı kadar sürülür; her tarafına yayılır. Sararak rulo haline getirilir. Bu aşamada iki ucu elle sıkılarak tahinlerin çıkmaması sağlanır. Rulo iki ucundan ip gibi tutularak ve arada sıvazlanarak uzatılır. İp atlarken ip sallar gibi sallanıp tezgaha vurularak 40-50 cm uzunluğunda sündürülür. (Bu aşamayı fotoğraflamaya üşendim açıkcası ellerim yağlı olduğundan) Uzatılan her rulo çok sıkı olmayacak şekilde çark gibi sarılır. Bu işlem her bir beze için uygulanır. Tepsiye dizilir.
Bu şekilde üzeri örtülerek 1 saate yakın ılık ortamda mayalanması sağlanır. Mayalandığından emin olunca her bir çöreğin üzerine bastırılıp olabildiğince yayvanlaştırılır ve üzerine çırpılmış yoğurt ve pekmezli karışımdan bolca sürülür. 

Susam eklenir. Hiç bekletilmeden 190 derecede önceden ısıtılmış fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Çabuk piştiği için altını çok sık kontrol etmekte fayda var. Yarım saat dinlendirip çay ve dostlar eşliğinde tüketilir. Fethiye de sevgiyle anılır bu arada! Aaay ne nefis bişi oldu bu yaaa! :)




9 yorum:

  1. çok severim ben tahinli çöreği yaaaa...şu e-okul olmasa şimdi kalkıp yapacaktım.en kısa sürede deneyeceğim.. yerken de Fethiye arkadaşımı düşünüp, İpekböcüğü için güzel ömür dileyeceğim..
    Ebru'dan sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ayy bayıldım ben pastahaneden çokça alıp tüketirim ama sizinkiler dahada bir iştah açıcı ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ebrucum; bizden de sana sevgiler. Çok sevindim ziyaretine ;P Dene diyorum denee başka da bir şey demiyorum.
    BASİTTARİFLER, Gerçekten çook lezzetli oldu. Bence bir daha almayın; ben artık kendim yapacağım. Bu tarif birebir de demeyeceğim daha güzel.

    YanıtlaSil
  4. Ay o kadar güzel anlatmışınki denenmeli kesinlikle!

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık diyetten sonra inşallah:)

    YanıtlaSil
  6. Çiçek ve böcük :) Mutlaka deneyin. Böcük not al bi köşede dursun. Çocuklarınızın buna hayır diyebileceğini sanmıyorum. Tahin ve pekmez var içinde güç verir.

    YanıtlaSil
  7. Becerikli kuzenim benim, bloğunun yeni hali çok hoşuma gitti bikere..bu çörekleri görünce ağzımın suyu aktı valla, eline sağlık öptük o minik elleri..

    YanıtlaSil
  8. en kisa zamanda yapcam cok harika gorunuyolar ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  9. rumeysa 02.10.2014
    ben de hamurıslerıne bayılırım tarıfınızı goruncenıze ve cok sevındım yapılmak ıcın not alınmıstır elınıze ve emegınıze saglık tesekkurler

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...