5 Ocak 2012 Perşembe
Hamsi kuşu
Hamsi denince akla Karadeniz gelir. Benim aklıma da babam gelir! Hamsi çıkar çıkmaz başlar tüketmeye. Neredeyse her gün! Sebzelisi, soğanlı buğulaması, çıtıratması, ızgarası, böreği (yani pilavı), tavası.. Her çeşidi artık bıkana kadar ağırlanırdı bizim evde. Malum hamsinin zahmeti çok. Temizlenmesi; pişirilmesi neyse de peşinden adamakıllı bir uğraş gerektirir. Tek dezavantajı arkasında bıraktığı o koku! Genelde piknik tüpte balkonda pişirilir bizim oralarda bu sebeple! Ammaaaa hele bir kar düşegörsün denize; alıp ızgaranızı şööyle bir hamsi ızgara yemeye çıkarsınız kaleye yada köye.. Tadına doyum olmaz soğan, hamsi ızgara somun ekmeğinin..
Bu da hamsi kuşu. İlk defa pişirdim. Hamsi tavanın da önüne geçti. Benden on yüz bin puan aldı. Hamsi seven herkes denemeli bence..
Malzemeler:
300 gr hamsi (temizlenmiş ve kılçığı ayıklanıp yıkanmış)
1 bağ maydanoz
1 bağ taze soğanın yeşil yaprakları
Yarım limon
Yeteri kadar mısır unu
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Maydanoz ve taze soğan iyice kıyılır. Kılçığı ayıklanmış hamsinin içine maydanoz ve soğan karışımından 1 tatlı kaşığı kadar koyulur. Üzerine bir hamsi daha kapatılarak dışı mısır ununa bulanır. Bu işlem tüm hamsiler için uygulanır. Kızdırılmış sıvıyağda her iki tarafı nar gibi kızarana kadar pişirilir. Altını kapatmaya yakın limonu sıkılır. Limon sıkıldıktan sonra 1 dakika daha limonun suyunu çekene kadar ocakta tutulup servis tabağına alınır. Dilediğiniz salata ile tüketebilirsiniz. Ben turp rendeledim yanına. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...