30 Kasım 2011 Çarşamba

Laz böreği..

3 yıl önce memleket yollarında yemek molası vermiştik. İlk o gün tanıştım laz böreği ile. Adını çok sık duyduğum bir tatlıydı, nasip o güneymiş demek ki. Şunu söylemeden geçemeyeceğim: hiç ummadığım kadar damağıma yakıştı bu lezzet! O zamanlar bir arkadaşımın bloğunda paylaşmıştım bu tarifi. Burdan inceleyebilirsiniz. Şimdi kendi bloğuma da nasip oldu. Bizim yediğimiz tatlı el açmasıydı fakat bu haliyle bile o kadar oyalayıcı geldi ki bana elimde açtığımı hayal dahi edemiyorum :) Hazır baklava yufkasıyla tarifim :



MALZEME:
30 yaprak yufka
150 gram tereyağı
Muhallebisi için:
4 adet yumurta sarısı
4 su bardağı süt
1 su bardağından 1 parmak fazla toz şeker
4 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı pirinç unu
Su
1 tutam tuz ve karabiber
Şerbeti için:1,5 bardak tozşeker
1 su bardağı su
YAPILIŞI
ilk olarak böreğin muhallebisi hazırlanır. Bunun için; 4 su bardağı süt tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı şeker konularak kaynamaya bırakılır. Bu arada yufkaların ara katları için tereyağı eritilir. Diğer taraftan 1,5 su bardağı tozşeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlanır. 30 adet yufkanın yarısı tepsiye her katı yağlanarak dizilir. Yufkaların yarısı yağlanınca muhallebi için bir kapta 4 yumurta sarısı, nişasta, pirinç unu, az miktarda su, bir tutam tuz ve karabiber karıştırılarak sübyesi hazırlanır. Hazırlanan sübye kaynayan süte eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebin ilk sıcaklığı çıkınca yufkaların üzerine dökülür. Kalan yufkalar da diğer yarısı gibi her katı yağlanarak dizilir. Üzerine kalan yağ dökülür ve iri kareler halinde kesilir. 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Laz böreği pişince fırından çıkarılır. Şerbetinin soğuk olmasına dikkat edilerek şerbeti verilir.
Üstü çıtır ortası muhallebili nefis bir tatlı.. Hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı yarım saatte hazırlanıyor. Mutlaka deneyin…
Afiyet Olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...