15 Ocak 2012 Pazar

Nohutlu börek

 Pilav yapmak için bir sürü nohut haşlamışım. Dolapta kalan bir miktar baklavalık yufkayı da değerlendiririm dedim sıvadım kolları. Öncelikle nasıl yaptığımı sebepleriyle anlatayım; sonra doğrusunu anlatırım. Nohutlar iyi haşlanmıştı rondodan geçirme ihtiyacı duymadım ve ellerimle yoğurdum. Vee bir de baktım evde tek soğan bile kalmamış! Ben de elimle ezdiğim nohutların üzerine biraz granül soğan ekledim. Biraz karabiber ve kimyon, tamamdır. Lezzetinde sorun yoktu fakat ben soğanı çok severim; oldukça bol ve iri doğrarım genelde. O soğanın damağıma dokunuşunu aradım biraz. Bu börek baktım şu an ekstraya girdi. Dilimledim poşetledim kaldırdım buzluğa. Bir gün çıkarır yeriz mutlaka dostlarla ya da ailemizle.Şimdi sıra geldi doğrusunu anlatmayaa :)

Malzemeler:
20 - 24 yaprak baklavalık yufka
1buçuk su bardağı yoğurt
1 su bardağından az sıvıyağ
1buçuk su bardağı haşlanmış nohut
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz (Ben nohutları haşlarken eklediğim için tuz koymadım.)

Yapılışı: 
Haşlanmış nohutlar rondodan geçirilir. Bir kapta sıvıyağ ve yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur. Nohutlar eklenir. Tuzu, karabiberi, kimyonu eklenir. İç malzeme böylece hazırlanmış olur. Daha sonra aynı kıymalı börekte olduğu gibi bir kat yufka üstüne yoğurt ve sıvıyağ karıştırarak hazırladığımız harçtan bolca sürülür. Üzerine bir at yufka daha koyulur. Bu işlem 4 yufka üst üste gelene kadar sürdürülür. Daha sonra uzun kenarına uzun şekilde nohutlu harçtan koyulur. Çok sıkı veya gevşek olmayan bir rulo yapılır. Tepsiye döşenir. Dikdörtgen borcam ve ya küçük fırın tepsisi uygundur.Bu şekilde tüm yufkalardan rulo yapılır. Üzerine de yoğurt ve sıvıyağ sürülerek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü altı kızarana kadar pişirilir.

2 yorum:

  1. ayyy kız nefis görünüyor bu canım çekti desem..baklavalık yufka olması şartmı normal yufkadan olmazmı acep..eline sağlık denemek isterim inşlh:))

    YanıtlaSil
  2. Baklava yufkasıyla daha çıtır çıtır bir börek oluyor Şirincim. Eğer bildiğimiz böreklik yufkadan yapacaksan içine yoğurt sürme. Sadece sıvıyağ ve az suyu karıştır ve tabiki böyle kat kat yufkalara da gerek yok o zaman 2 kat yeterli olacaktır. Hatta tek kattan bile olur. Denemeni isterim epey lezzetli bir börek oluyor.

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...