30 Eylül 2012 Pazar

PEPEÇURA (Rize) SAMAKSA( Giresun) Üzüm peltesi Tarifi


Rize'de PEPEÇURA; Giresun'da SAMAKSA.  Eşim Rize'de doğup büyümediğinden pek bilmez yöresel terimleri genelde. Kayınvalidemle aramızda geçen muhabbetlerde, '' Sizde buna ne derler?'' mevzusu bolca geçtiğinden çoğu zaman dalga konusu olmuşuzdur eşim tarafımdan. Hatta eğrelti otuna iki yörede de ''EĞRELTİ OTU'' denmesine epey şaşırmıştır kendisi :))

Eşim Rizeli ben ise Giresunlu. Bu da ortak tariflerimizden birisi. Giresun'da daha koyu kıvamlı pişirilip tepsilere dökülür. Dilim dilim kesilip soğuk sütle tüketilir.

Rize'de böyle muhallebi gibi tüketilir. Eşimin çok sevdiği bir tatlıdır. Balkonumuzdaki asmadan topladığımız üzümler bu sene pek verimli değildi. Sadece 1 kg kadar çıktı.

Bu arada bizim üzümlerimiz de yöremize özel kokulu siyah üzümler. Kabuğu bildiğimiz siyah üzümlere göre daha kalın ve üzümler daha küçük taneli.

Bu tarifi de Cahide Sultan'ın ''Yöresel LezzetlerEtkinliği'' için yaptığımı da eklemeden edemeyeceğim.

Şimdi geçelim tarife:

Malzemeler:
1 kg. kokulu siyah üzüm
1 buçuk su bardağı su
2 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
3 yemek kaşığı (tepeleme) mısır unu
1 su bardağı su (mısır ve nişastayı seyreltmek için)
Yarım su bardağı şeker ( yöresinde yetişen üzümler daha ekşi olduğundan bu şeker miktarı az gelebilir. Bizim üzümlerimiz Bursa'da yetiştiğinden epey tatlıydı. Bu şeker miktarı bile fazla geldi bence.)


Yapılışı:
Üzümler yıkanıp ayıklanır. 1,5 su bardağı su eklenerek 15 dakika kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca ince bir süzgeçten geçirilir. Biriken üzüm suyu tekrar ocağa alınır. Bir kasede nişasta ve mısır unu su ile karıştırılır iyice seyreltilir. Yavaş yavaş kaynamakta olan üzüm suyuna eklenir. Hemen kıvam almaya başlar. 1-2 dakika sonra şekeri de eklenir. 2-3 dakika kadar daha karıştırılarak ocaktan alınır. Kaselere paylaştırılarak soğutulur. Afiyet bal şeker olsun, şükrünüz bol olsun.

2 yorum:

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...