Malzemeler:
1,5 kg. ayva
1200 gr şeker
1/2 limonun suyu
6-7 adet karanfil
Yapılışı:
Ayvalar ortadan iki parçaya ayrılır. Çekirdek yatakları çıkarılır. Arzuya göre soyulur. Ben soymamayı tercih ediyorum bu arada. Çok küçük olmayacak şekilde doğranır. Kararmaması için limonlu suda bekletilir. 4 su bardağı kadar su ile ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Aynı tencereye şekerin tamamı ve karanfiller eklenir. Şeker eriyene kadar yavaş yavaş ayvaları dağıtmamaya özen göstererek karıştırılır. Kaynayınca altı kısılır. Rengi dönene kadar pişirilir. (Arada düz bir tabakta 1 kaşık soğutarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Çünkü ayva reçeli bu konuda aldatıcı olabiliyor. Soğudukça epey kıvamlanabilir ve rengi kararabilir. Bu sebeple arada kontrol etmeli. Ocaktan inmeden 5 dakika önce limonu sıkılır. Aynı tencerede soğutularak; soğuduktan sonra cam bir kavanozda muhafaza edilebilir.
Bursa meyve bahçeleriyle ünlüdür tüm yurtta. İşte o kocaman sulu elmaları, deveci armutlarını, güzelim ekmek ayvalarını yetiştiren çiftçiler benim sevgili velilerim olur! :) Her hasat mevsimi meyvelerim dalından kopar kopmaz, pazar tezgahına düşmeden düşer avcuma! Pazarlarda meyve beğenmeyişim de bundandır hep! Şimdi hevesle ilkbaharı ve çıtır kirazlarımızı bekliyoruz. Hayırlısı ile tabiki. Hoş kalın; hoşçakalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...