30 Kasım 2011 Çarşamba

Ayva reçeli..

Kış hazırlıkları denildi mi ilk akla gelenler turşu ve reçellerdir. Türk mutfağının vazgeçilmezleridir. Bizim ailede reçellerin ustası anneannemdir. Yıllar geçti; boynuzlar kulağı geçti fakat Müzeyyen Sultan'ın saltanatı hala bitmedi. Dolabın bir köşesinde küçük bir kavanoz bulunur. Özel misafir olursa kahvaltıda masada yerini alır. Çünkü o anneannemin reçelidir. Şimdi ben de utanmadan reçel tarifi paylaşacağım iyi mi? Ama nasıl olsa ben de onun torunuyum.Usta çırak misali neneden toruna diyelim; tarife geçelim :)

Malzemeler:
1,5 kg. ayva
1200 gr şeker
1/2 limonun suyu
6-7 adet karanfil

Yapılışı:
Ayvalar ortadan iki parçaya ayrılır. Çekirdek yatakları çıkarılır. Arzuya göre soyulur. Ben soymamayı tercih ediyorum bu arada. Çok küçük olmayacak şekilde doğranır. Kararmaması için limonlu suda bekletilir. 4 su bardağı kadar su ile ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Aynı tencereye şekerin tamamı ve karanfiller eklenir. Şeker eriyene kadar yavaş yavaş ayvaları dağıtmamaya özen göstererek karıştırılır. Kaynayınca altı kısılır. Rengi dönene kadar pişirilir. (Arada düz bir tabakta 1 kaşık soğutarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Çünkü ayva reçeli bu konuda aldatıcı olabiliyor. Soğudukça epey kıvamlanabilir ve rengi kararabilir. Bu sebeple arada kontrol etmeli. Ocaktan inmeden 5 dakika önce limonu sıkılır. Aynı tencerede soğutularak; soğuduktan sonra cam bir kavanozda muhafaza edilebilir. 

Bursa meyve bahçeleriyle ünlüdür tüm yurtta. İşte o kocaman sulu elmaları, deveci armutlarını, güzelim ekmek ayvalarını yetiştiren çiftçiler benim sevgili velilerim olur! :) Her hasat mevsimi meyvelerim dalından kopar kopmaz, pazar tezgahına düşmeden düşer avcuma! Pazarlarda meyve beğenmeyişim de bundandır hep! Şimdi hevesle ilkbaharı ve çıtır kirazlarımızı bekliyoruz. Hayırlısı ile tabiki. Hoş kalın; hoşçakalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...