29 Kasım 2011 Salı

Yöresel bir lezzet: Sakarca otu


 Soğuk ve yorucu bir günün sonunda, uyku öncesi sıcak bir merhaba benden size. İnsan memleketinden uzakta olunca işte böyle havasına suyuna, yağmuruna pusuna aşeriyor bir nevi! :) Birikmiş tariflerimi karıştırırken gözüme çarpan bu fotoğraf damağımı az sulandırsa da bu saatte paylaşmadan edemeyeceğim. Bilenler bilir; bilmeyenler de bize buyursun! :)
         Sakarca, soğangillerden, çoğunlukla Ordu-Giresun yöresinde bulunan, topraktan çıkarılması, toplanması çok zahmetli ancak yemesi bir o kadar zevkli, doğanın bize armağanı olan bitkilerden birisi.
Şekli taze sarımsağa benziyor, yaprakları daha ince ve kısa. Tarımsal olarak üretimi yapılmayan, bahçelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen sakarca ilkbahar mevsiminde toplanıyor ve tüketiliyor. Bildiğiniz organik yani! Bir kaç yıldır moda oldu ya bu terim! Daha organiğini bulamazsınız yani! Bu güzel fotoğraf da aslında epey eski. Demetkuşum'un bereketli ziyaretlerinden birinden, bereketli sorfalarımızdan birinden diyelim!
Malzemeler ve yapılışı:
1 bağ sakarca otu
2 orta boy patates
1/2 çay bardağı sıvıyağ

Sakarcalar temizlenir, bol suda 1 saat kadar bekletilmesinde fayda var. Kumu dibe çöksün diye. Sakarcaların içinden bir kaç kez bıçak geçirmeli; aksi takdirde tüketilirken zorluk çıkarabilir. Uygun bir çelik tencerede oldukça iri doğranmış patateslerle birlikte haşlanır. Haşlanıp haşlanmadığını kontrol etmek için sakarcanın soğanlarını ezebilirsiniz. Eziliyorsa pişmiştir. Suyunu süzüp biraz ılımasını beklenir. Ilıdıktan sonra tavada sıvıyağın yarısı ısıtılır. Patatesler hafifçe ezilerek sakarca otu ile birlikte tavaya bastırılarak eşit şekilde döşenir. Her tarafının aynı şekilde kızardığından emin olunduğunda uygun bir kapakla ters düz edilir. Sıvıyağın kalan yarısı ile de diğer tarafı iyice kızartılır. Servis tabağına alınır. Sıcak sıcak tüketilmesi tavsiye edilir..

2 yorum:

  1. Bir Giresun' lu olarak blogunuza denk gelmek sevindirdi beni. Hele sakarcaya bayıldım.
    Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bir Giresun' lu olarak blogunuza denk gelmek sevindirdi beni. Hele sakarcaya bayıldım.
    Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...