En sevdiğim mevsimdir sonbahar. ''Güz'' ismini daha bir yakıştırırım bu mevsime. Şu hani sıcaklardan bunaldıkça bunaldığımızda artık havalar serinler; arada esen rüzgarlar bir haber getirir ya size! İşte ben o haberi alır almaz toprağa koşarım. Biraz havayı koklar; güzeel bir köy kahvaltısı yapar gönlümü hoş eylerim. Bu güz başında yollarını çok sık aşındırdığımız Alaçam köyünde dalından organik minicik elmalar ve dalından ceviz toplama fırsatı bulduk. En sevdiğim mutfak dostunun sitesinde bu tarife de rastlayınca; benim çok hafif, organik, orjinal kurabiye boyutundan birazbüyük nefis kurabiyelerim ortaya çıktı. Hilalciğime ve onun alıntı yaptığı buzlubademe teşekkürlerimi sunuyorum. Şiddetle tavsiye ederim. İç malzemesini bol bol koyunuz. Elmalı tarçınlı lezzetlerin aşıkları buraya! (Gece fotoğrafladığım için fotoğraf kalitesi iyi değil; fakat fotoğrafı güncelleyebilirim bu ara, burnuma tarçın kokuları geliyor buram buram!)
Şimdi tarife geçelim.
Hamur İçin:
200 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
2 ad yumurta
1 çay kaşığı tuz
5-6 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya
İçi için:
4 elma rendesi
3 yemek kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
Üzeri İçin:
Pudra şekeri
YAPILIŞI:Elmalar rendelenir, toz şeker ve tarçınla birlikte suyunu salıp çekene kadar pişirilir. İyice yumuşadıktan sonra iri kıyılmış cevizler ilave edilerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır
Hamur için un ve kabartma tozu hariç bütün malzeme karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek yavaş yavaş eklenir.Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur olmalıdır. Bu nedenle unu parça parça eklemek gerekir. Elde edilen hamur 20 dakika dinlendirilir.
24 adet iri yumurta büyüklüğünde beze yapılır. Her bir beze çay tabağı büyüklüğünde daire şeklinde yassılaştırılır.
Daire şeklindeki hamurun bir kenarına elmalı içten konur. Diğer kenar ise uzun şeritler halinde kesilir. Bu işlemden sonra, börek gibi sarılır ve ay çöreği gibi kavisli bir görüntü verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek 180 derecede üzeri pembeleşene kadar 25-30 dk pişirilir. Fırından çıkınca Üzerine pudra şekeri serpilerek soğuması beklenir.
Not: Kepekli undan bu kurabiyeyi yapmak isterseniz: Normal un yerine 4,5 su bardağı kepekli un kullanmanız ve 150 gr margarin gerekmektedir.
Aşağıda gördüğünüz elmalı kurabiye fotoğrafları da becerikli arkadaşlarımdan...
Emir2in doğum gününde Demet'in elmalı kurabiyeleri...
Günümüzden Selcan'ın elmalı kurabiyeleri...
Aşağıda gördüğünüz elmalı kurabiye fotoğrafları da becerikli arkadaşlarımdan...
Emir2in doğum gününde Demet'in elmalı kurabiyeleri...
Günümüzden Selcan'ın elmalı kurabiyeleri...
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş :)
YanıtlaSilEvet aslında çok lezzetliydi. Fakat ne şekli istediğim gibi oldu; ne de fotoğraf. Ama denerim ben bunu tekrar ve fotoğrafı yenilerim dedim. Eklemeden geçemedim :)
YanıtlaSil