8 Eylül 2012 Cumartesi

Zeytinyağlı barbunya

Yazdığınız yorum cevapsız kaldıysa lütfen bana gönül koymayın. Bazı yorumların cevapsız kalmasının sebebi benim umursamazlığım değil, yazdığım cevapları bir türlü yollayamamamdan kaynaklanıyor. Eğer siz de yorum yazarken zorlanıyorsanız lütfen fethiyen@hotmail.com adresinden bu durumu bana bildirir misiniz? Bazen böyle bir sıkıntı yaşamadan kolaylıkla cevaplıyorum. 2. yorumu cevaplarken takılıyor. Aynı gün yazılmış yorumların biri cevaplanmış biri cevaplanmamışsa durum bundan ibarettir. Sakın yanlış anlaşılma olmasın.

Blogger arkadaşlarım, sizin bloglarınızda da böyle bir sıkıntınız var mı acaba? Bu sorun devam ederse bir hal çaresine bakmam gerekecek çünkü.





Bazı tarifleri artık ''Annemin elinden'' başlığı altında toplamanın zamanı geldi sanırım. Bu da annemin iftarlık zeytinyağlılarından. Babam ertesi gün gitmiş 1 kg daha almış o derece yani :)

Ben zeytinyağlı barbunyayı pişirmeden önce kuru barbunyaları bir  boğaz kaynatırım. Kaynar kaynamaz altını kapatır üzerine bolca soğuk su ekler şişmesi için sabaha kadar bekletirim. Şiştikten sonra da iyice yıkarım. Salça, havuç ve soğanı tuzunu ve 1 kesme şeker ekleyip iyice kavurur, suyunu eklerim, bu şekilde 10 dakika kadar kaynadıktan sonra barbunyaları ekler, kaynadıktan sonra altını kısar, barbunyalar yumuşayana kadar pişiririm.

Annem ise daha farklı yaptı. Havucumuz yoktu eklemedi, şeker de koymadı. Soğanı salçayla tuzunu ekleyip kavurdu.Önceden ıslattığı ve sabaha kadar beklettiği (yukarıda anlattığım şekilde)  barbunyayı ve suyunu ekledi. Düdüklüde pişti işte! :) Gene de çok leziz oldu. Tazesinin lezzeti daha da fecii. Ama nedense olmadı ben oradayken. Annem yollar artık. Yollamazsa da pazardan alırız :)

Malzemeler:
2 su bardağı barbunya
2-3 orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça (silme)
Yarım çay bardağından fazla zeytinyağı
Üstüne 3 parmak geçecek kadar su
Tuz
Küp küp doğranmış 1 adet havuç (bizde yoktu)

Yapılışı: 
Yukarıda bahsedilen şekilde barbunyalar kaynatılır, üzerine soğuk su eklenip şişmesi beklenir. Şişince yemeklik doğranan soğanlar havuçla kavrulduktan sonra barbunyalar eklenir. Suyu ve tuzu da eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Düdüklüde 25 dakikada pişti)

9 yorum:

  1. Eline saglık canım çok güzel görünüyor becerikli arkadasım benim

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık olsun bol limonlu çok severiz bizler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizler de çok severiz. Teşekkür ederim canım.

      Sil
  3. Enes bir taif daha bol limonda cok severim.yalniz benim düşüklüğü tencerem yok ne kadar pişirmem lazım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli bir süre vermeyeyim de barbunyaları ezerek kontrol edin arada. Suyunu çekip kıvamlı olması lazım. 40 dakikayı bulur gibime geliyor. Ben yemeği göz kararı malzemeyle hazırlayıp, tadarak kontrol edenlerdenim maalesef. :) Ölçü-süre kavramlarına yeni yeni alışıyorum. Sevgiler.

      Sil
  4. Demet
    Bol soğanlı zeytinyağlı barbunya ya bayılırım.Keşke canım kocam da benim gibi düşünse de soğanı rendelemek zorunda kalmasam.Yahuu yemek dediğin bol soğanıyla yenir.Soğan içersinde kendini gösterir.Daha kavrulurken her tarafı soğan kokusu saracak ki daha da iştaha gelelim.Evlendiğim günden beri soğanı rendeleyerek yemek yapıyorum :( Neyse dert yanmamak lazım buna da şükür :) Fethiyem geldiğimde bol soğanlı zeytinyağlı barbunya isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 gece önceden haber et isterim. Gerisi kolay kuzum

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...