31 Mayıs 2012 Perşembe

Zeytinyağlı sultani bezelye


Geçen Cumartesi yağmurdan sonra çıktığımız köy gezisinde yol kenarındaki köylülerden aldığım bezelyelerle yapmıştım bu yemeği. Nasıl sevindim görünce! Çok çabuk geçiyor vakti sultani bezelyenin. Kalmamıştır tadı diye pazarlarda bile gözlerim aramıyordu. Yolun kenarında çıtır çıtır bana gülümseyen bu görüntüyü görene kadar tabi. Dağ köylerinde daha geç oluyor ya ürünler, biz çileği bile son vakitlerinde dağ çileği alıp reçelini yapmayı tercih ediyoruz. Daha bi minik, daha bi kokulu oluyor sanki. Diblesini mi yapsam, ne yapsam? Gene duramadım vazgeçilmezim zeytinyağlısını yaptım. Ben dible ya da pilavları diri sevdiğim için bekleyince benim için hiiç cazip olmuyorlar. Diblesini çok özledim ama 3 gün aynı dibleyi yiyemem dedim :) Evde yiyen yok çünkü benden başka :( Gene zeytinyağlı yaptım. Satın aldığım hanımın tartısı olmadığı için karşılıklı haklarımızı helal ederek 2-.5 TL'lik aldım bezelyeyi. O sebeple ölçü veremeyeceğim. Ama benim Giresun tavasını doldurdu işte anlayın :)

Malzemeler:
2.5 TL'lik helal sultani bezelye :))
2 adet domates
1 ortaboy soğan 
Tuz, Zeytinyağı

Yapılışı:
Bezelyeler ayıklanır. Yıkanır. Tavaya döşenir. Üzerine kabuğu soyulan domatesler ve soğan söğüş doğranır. tuzu ve zeytinyağı eklenerek su eklemeden (yıkadığımız su yeterli olacaktır.) pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kısık pişiriniz. Dibi tutmadan ama suyunu çekince altı kapatılır. dinlendirilir. Ilık servis edilir.

4 yorum:

  1. BİZİMKİLER ÇOK SEVERLER ELLERİNE SAĞLIK CANIM,NEFİS GÖRÜNÜYOR..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım.zeytinyağlıları çok severim.malesef bizim evdede durum aynı.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Benim merak ettigim neden ''helal bezelye''? herhangi bir bezelyeden yapilsa olmaz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yukarıdaki açıklamayı okursanız neden helal olduğunu yani bunun bir espiri olduğunu anlarsınız. Ayrıca bence her nimetin ''helal'' olanını tercih edin, evet evet helal olmadan olmaz... Zaten 'herhangi bir bezelye' nasıl bir söylemdir Allah aşkına??? Yani helal bezelyeden farkı nedir? Parmak bastığınız noktayı anlayabiliyorum az çok aslında...

      Benim de merak ettiğim şu: Neden bu tür olumsuz yorumlar hep ''adsız'' kimliğiyle yapılıyor?

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...