8 Mayıs 2012 Salı

Zeytinyağlı biber dolması


Sonunda oldu. Evim biber dolması koktu buram buram! O kadar uzun bir kıştı ki özledik yaz sebzelerini, unuttuk soğuktan şikayet ettiğimiz günleri. Şimdi de sıcaktan yakınır olduk. İnsanoğlu ne bencil, ne nankör değil mi! Neyse pazar tezgahları daha bir zevk vermeye başladı işte bana. Domatesin biberin tadı gelmeye başladı. 

Dolapta neden bekliyordu bu dolmalık biberler biliyor musunuz?
- Taze yeşillikleri :) Sabah pazara uğradım, taze nane, dereotu ve maydanoz aldıım! Artık biber dolması yapabilirim yihhuuu :) 
Piştiğinde henüz acıkmamış olduğum için saklama kabına doldurup okula da götürdüm bu dolmaları. Valla akşama kadar sabredemezdim, çok seviyorum ne yapayım aklım evde kalacaktı ;) Hem arkadaşlarımla paylaşmış oldum kötü mü? :) Tamam tarifine geçelim. Ben iç harcına salça eklemedim fakat eklenebilir. 

Malzemeler:
1 kg dolmalık biber
1,5 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
5 orta boy domates
15 dal maydanoz (yaklaşık)
10 dal dereotu (yaklaşık)
10 dal taze nane (yaklaşık)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım limonun suyu
İsteğe göre 1 yemek kaşığı biber salçası
İç harcına yaklaşık 4-5 kaşık zeytinyağı
Pişirdikten sonra üzerine gezdirmek için yaklaşık 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: 
Dolmalık biberler yıkanır içleri temizlenir. 
Diğer tarafta uygun bir kapta yemeklik doğranan soğanlar, 3 adet kabuğu soyulup yemeklik doğranmış domates, pirinç, ince kıyılmış taze yeşillikler, kuru nane, pulbiber, karabiber, limon suyu, tuz ve salçanın yarısı ve zeytinyağı tercihen elle karıştırılır. Malzemeler çiğden karıştırılacak.
Hazırlanan iç harç çok sıkı olmamak koşuluyla biberlere doldurulur. Pirinçlerin piştiğinde şişeceğini unutmayalım. Dilimlenen domatesler kapak yapılarak uygun bir tencereye dizilir. ayrı bir kapta kalan salça, çok az tuz ve dolmaların üstüne geçmeyecek kadar su karıştırılır. Dolmaların üzerine dökülür. Orta ateşte pirinçler uzayıp suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan inmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yarım saat dinlendirilir. Ilık servis edilir.

10 yorum:

  1. ellerine saglik bilirim o kokuyu mmmhhhh.sevgilerle.

    YanıtlaSil
  2. Yaz Kış çok severim yemesini. Elinize sağlık. Yemek yapmasını yeni yeni öğrenenler için güzel bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Genelde hiç yemek yapmasını bilmeyenlerin de anlayacağı dilden anlatmaya çalışıyorum. Umarım faydalı olur. Sevgilerimle

      Sil
  3. hmm.... çok güzel canım çekti walla.. hemen deneyeceğiö

    YanıtlaSil
  4. ben bıber dolması yerken kendımı kaybediyorum.. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. zeytinyağlı hemde ooo çok severim bende..yanına da bir kase yoğurt offf sabah sabah canım çekti doğrusu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Herkes yapmalı, yemeli! Biber dolması kokmayan bir eve yaz gelmiş sayılır mı Allah aşkına! :D

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...