23 Mayıs 2012 Çarşamba

Pırasalı lahmacun (etsiz)

Bir etkinliğe katıldım. İlgiyle takip ettiğim bir sitede, tamamen iyi niyet ve dostluk üzerine düzenlenmiş bir kaynaşma etkinliği diyorum ben buna. Öyle büyük ödüller yok, kıyasıya rekabet yok. Çok güzel tarifler takip ediyorum bu sayede. Çok güzel etkileşimler yakalıyorum. 

Bu tarif epeydir aklımda. Nette arattım ve daha önce yapıldığına dair bir bilgi elde edemedim. Şimdilik ''Bu tarif bana aittir.'' diyebiliyorum. Cahideciğim, bu etkinliği duyurduğunda ''Tamam, vaktidir.'' dedim ve yaptım, yolladım hemen. O da sağolsun yayınladı. Bir günde ziyaretçi sayım 200'ü geçmezken tam 850 ziyaretçim oldu o gün! Beni en çok mutlu eden de beğeni mesajları oldu. Ben kazandım bu etkinlikten kazanacağımı. Şimdi de bu güzel :) tarifimi sizlerle paylaşma zamanı. Sevgilerimle!



Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı instant maya
Aldığı kadar ılık su

İç malzemesi:
1 orta boy soğan
1 bağ pırasa
1 çay kaşığından az karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
3 orta boy domates
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Hamuru hazırlamak için tam buğday unu bir karıştırma kabına alınır. Üzerine tuz, instant maya eklenir ve harmanlanır. Ortası havuz yapılır, zeytinyağı eklenir. Yavaş yavaş ılık su eklenerek çok sert olmayan bir hamur elde edilir. 20-30 dakika mayalanması için ılık bir ortama bırakılır.

İç malzemesi için, soğan ve kabuğu soyulmuş domatesler doğrayıcıdan geçirilir. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Domates ve soğanlar bir iki defa çevirilir. İnce ince kıyılmış pıralasalar eklenir. Tuzu eklenir. 1-2 dakika çevrildikten sonra 1 çay bardağından az su eklenir. Kapağı kapatılıp suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince baharatları eklenip ılımaya bırakılır.

Bu arada mayası gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır, yuvarlanır. Servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üstüne pırasalı harçtan sıvanır. Kapağı kapalı bir şekilde 2-3 dakika ısıtılmış teflon tavaya peçete yardımıyla zeytinyağı sürülür. (Bu işlem bir kere yapılsa yeterli. diğerlerini pişirirken yağlamaya gerek yok tavayı.) Lahmacun içine koyulur, kapağı kapalı bir şekilde 2-3 dakika kısık ateşte pişirilir. Bütün lahmacunlar için aynı işlem tekrarlanır. Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. hadi canim dedim basligi okudugumda,ama durdum ve benim hemso yapar hem de enfes olmustur dedim.ellerine saglik bitanem,sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok güzel oldu. Dün akşam da kıymayla yaptım, ham hum gitti bir anda fotoğraflayamadan. Sağol canım benim. Dur geleyim de bakayım sen neler yapıyorsun.

      Sil
  2. görüntü mükemmel...kıymalı yaptım ama pırasalıyı ılk kez gördüm,deneyeceğim...

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...