27 Mayıs 2012 Pazar

Çilekli rulo pasta



Dünki çilekler o kadar taze ve güzeldi ki bunları bir pastanın üstünde ölümsüzleştirmem gerektiğine karar verdim. Reçelimi yaparken o kadar güzel çilekler geçti ki elimden onları ayırmadan edemedim. Daha sonra nette yaptığım araştırmalarım sonucu böyle bir pasta yapmaya karar verdim. Aslında ben çizkek yapacaktım, Cahide'nin bir tarifi ile. Ama evde labne yoktu. Ben de bunu yaptım. İpek çok sevindi ve bana çok çook teşekkür etti. 
Yaşpastanın da çocuklukla bir alakası olmalı diyorum ben de! 
Hani demiş ya Cemal Süreya: Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı. diye. (Çok doğru bir tespittir bence.)


Malzemeler:
Pandispanya:
5 yumurta
1 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilin
Kreması:
2 buçuk su bardağı süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 adet limon kabuğu rendesi
1 paket vanilin
Yeterli miktarda çilek
Dışı için:
1 paket krem şanti
1 Türk kahvesi fincanı süt



Yapılışı:

Önce krema hazırlanır. Vanilin ve limon kabuğu rendesi hariç tüm krema malzemeleri karıştılır. Harlı ateşte çırpıcıyla sürekli karıştırılarak kıvam alıp üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır, vanilin ve limon kabuğu rendesi eklenir. 2-3 dakika blenderdan geçirilir. Bir kaseye alınır, üzeri streçle örtülür.(Üzerinin kurumaması için.)

Pandispanya için:

Fırın yüksek ısıda (180 derece olabilir.) ısıtılır. Büyük boy fırın tepsisine sadece tabanını kaplayacak büyüklükte yağlı kağıt serilir. Bu kağıt yağlanır ve üstü unlanır.

Yumurtaların sarıları ve yumurtaları ayrı kaplara konur. (Çelik veya cam kase) Yumurtaların sarısı ile şekerin üçte ikisi çırpıcı ile köpük köpük olana kadar çırpılır. Vanilin eklenir, 2 dakika gene çırpılır. Ayrı bir yerde un ve kabartma tozu 2 kere elenerek karıştılır ve yumurtaların sarısı ile şekerin çırpıldığı kaba eklenir. Sadece özleşene kadar çırpılır bırakılır. Fazla çırpılmayacak. Diğer tarafta yumurta beyazları 1 çimdik tuz ile kar gibi olana dek çırpılır. Kalan şeker de eklenip parlak köpükler olana kadar çırpılır. Daha sonra tahta bir spatul yardımıyla aynı yöne doğru karıştırılarak, yumurtanın beyazı olan karışım diğer karışıma eklenir. Söndürmemeye dikkat ederek sadece karışana kadar ve yavaş yavaş. Hep aynı yöne doğru karıştırıyoruz. Hazırlanan karışım tepsiye dökülür. 10-20 cm yükseklikten 2-3 kere tezgaha bırakılır. Tepsiye iyice yayıldığında fırına verilir. Bu esnada fırının başından ayrılmayın. Çok hızlı pişecek, 7-8 dakikada (en fazla 10 dakika) hazır. 

Kek 5 dakika soğutulur. Tezgaha büyükçe yağlı kağıt serilir. Üzerine pudra şekeri ve kakao elenir. Soğuyan kek bu yağlı kağıdın üzerine ters çevrilir. Üzerinden yağlı kağır alınır. Eğer kekin kenarları kızarmış ve ya sertleşmişse bir bıçakla kesilip alınır. (sarılırken keki kırmaması için) İç krema bu kekin üzerine iyice sıvanır. Arzu edilen miktarda çilek küp küp doğranır. Kremanın üzerine sıvanır. Kek, yağlı kağıt yardımıyla olabildiğince sıkı bir şekilde rulo yapılır. Uçları da bayram şekeri gibi kıvrılarak buzdolabına kaldırılır. Bu şekilde en az 5 saat dolapta bekletilir. Servis etmeden önce krem şantisi hazırlanır, üzerine sıvanır. Arzu edilen şekilde süslenir. 
Yaş pastaları kesmeden önce bıçağınızı 1 bardak sıcak suyun içinde bekletirseniz daha hoş dilimler elde edersiniz. Afiyet olsun! :)



1 yorum:

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...