18 Aralık 2012 Salı

Kıymalı-çıtır-kat kat poğaça


Bu poğaça tarifi velilerimden birine ait. Tarifi alıp deneyecektim aslında. Kendi deneyimlerimle yazacaktım sizlere! :)

 Fakat olmadı, tarif elime ulaşınca fikrim değişti. Şimdilik denemeyeceğim bu tarifi. Çünkü içinde 1 paket margarin var. Ben zeytinyağı ile denesem nasıl olur diye düşünüyorum, bir fikri ve tecrübesi olan varsa paylaşsın lütfen. Çünkü çok lezzetli bir poğaça, bir taneyle geçiştiremedi yiyenler! :) Zeytinyağı olmaz derseniz mecbur tereyağ ile deneyeceğim. Herhangi bir iç malzemesi ile deneyebileceğiniz bu poğaçanın bizim tattığımız hali kıymalı idi.

Neyse geçelim tarife:

Malzemeler:
3 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı şeker
Yarım paket yaşmaya
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
250 gr tereyağ ya da margarin
1 yumurta sarısı (üzeri için)

İç malzemesi:
2 orta boy soğan
300 gr kadar kıyma
Karabiber- tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvıyağda 2 dakika çevirilir. Kıyma eklenir. Karıştırılarak kavurulur. Suyunu salıp çekince tuzu, karabiberi eklenir. İç malzememiz hazır.

Ilık sütün içinde şeker ve maya iyice eritilir. Kabarana kadar 15-20 dakika beklenir. Tuzu una eklenir. Un aynı anda karıştırarak yavaş yavaş süt harcına eklenir. Yumuşak bir poğaça hamuru kıvamına geldiğinde 20 dakika kadar mayalanması beklenir. (üzeri örtülür.)

Daha sonra hamur 12 parçaya bölünür. Tereyağ ya da margarin de eşit olarak 12 parçaya bölünür.
Her parça tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına 1 parça yağ sürülerek 6 kat yufka üst üste koyulur. En son kata yağ sürülmez tekrar açılır. Yuvarlak servis tepsisi boyutuna geldiğinde artı şeklinde kesilerek 4'e, her çeyrek de 2'ye bölünerek tam 8 parça elde edilir. Geniş kısmına iç malzemesinden 1 kaşık koyularak sigara böreği sarar gibi sarılır. Bu işlem diğer 6 parça hamur ve her bir parça için tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı ve arzuya göre susam eklenerek 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Tarifi burdan almadım ama, şekil vermek için fotoğraflanmış bir de link paylaşayım: burada


Yerli Malı Haftası kutladık sınıfımızda. Asıl gayesini aştı artık bu hafta! Emeğini esirgemeyen velilerime teşekkürlerimi sunuyorum!

3 yorum:

  1. Nezih
    Yapım tekniği "nemse böreği" gibi bir poğaça. Sıvı yağ ile de yapılabilir ancak hamuru biraz daha sert tutun ve 3 mm kalınlığa kadar inceltin. Her hamur katına katı yağ yerine sıvı yağı güzelce ve bolca sürün. Bu işlem hamur katmanlarının birbirine yapışmasını önler. Sonraki işlemler burada anlattığınız gibi devam eder. Yani kat kat konulmuş hamurları yeniden açınız ve inceltiniz. Katı yağ ile piştiğinde olduğu gibi mükemmel olmasa da bir poğaça tarifi için yeterli olabilecek kabarmayı elde edersiniz. Afiyetle.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...