17 Mayıs 2012 Perşembe

Kurutulmuş fasulye ile türlü


İklim sebebiyle epey nemli olan memleketimde taze fasulyeyi taş fırınlarda kurutur, kışlık olarak saklarız biz. Ben bunu sadece Giresun'da yapılıyor sanıyordum. Taa ki bir velim, bana bu fasulyeleri getirene kadar. Bursa'da ipe dizilip güneşte kurutulurmuş meğer. Çok hoş bir görüntüsü vardı. Epey de bereketliymiş. Ne çok yemek çıktı b fasulyelerden bilseniz. Bilen bilmeyen için fotoğrafladım kuru halini.

Epeydir canım türlü istiyordu. Benim için yaz mevsiminin bir işaretidir türlü kokusu :) Tarifine geçelim:

Malzemeler:
Bir miktar kurutulmuş taze fasulye
1 adet patlıcan
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet salçalık biber
2 orta boy patates
3 diş sarımsak
Zeytinyağı, tuz

Yapılışı:
Kurutulmuş fasulyeler bir tencere alınır, üzerine geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra süzülür. İçinden ipliği alınır. Bir tencerede yemeklik doğranan soğan ve sarımsak domatesler zeytinyağında sotelenir. Salçalık biber ve patlıcanlar yemeklik doğranır eklenir. Patates ve yumuşamış fasulyeler de eklenir. Üzerini geçecek kadar su eklenir. Tuzu da eklendikten sonra kaynadıktan sonra altı kısılarak pişirilir. Patatesler yumuşadığında pişmiştir. Fazla kaynatmak patateslerin dağılmasına sebep olabilir. 

Bu sefer salça eklemedim, fakat isteyen soğanları sotelerken 1 yemek kaşığı salça da ekleyebilir. O şekilde de çok lezzetli oluyor. Afiyet olsun.



6 yorum:

  1. hiç bilmediğim bir şeydi,bizim buralarda hiç görmedim daha doğrusu. yemel nefis görünüyor. merak ettim fasülyenin tadı nasıl? tazesi gibi oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha lezzetli oluyor desem. Tazesinin yeri ayrı, bunun yeri ayrı. Denemekte fayda var. Sevgiler.

      Sil
  2. Günaydın canım!!!Ziyaretin ve yorumun beni çok memnun etti....Çok mutlu oldum ...
    Özellikle çok sevdiğim sevgili S.S ile sohbetinizde benimde olmam harika ve büyük tesadüf...Selamlarımı iletirseniz sevinirim...Blogunuzu gezdim,herşey mükemmel görünüyor,minik prensese bayıldım çok şeker maşallah...kurutulmuş fasulyeyi bizim ilimizde de yaparlar...Türlü çok güzel görünüyor,ellerine sağlık canım...Sizi takibe aldım,görüşmek üzere sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. nermin-vildan-22 Mayıs 2012 03:44

    tarif için teşekkürler.güzel gözüküyor ben de yapmak isterim.
    fasulyeyi evdeki fırında kurutabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle söyleyeyim. Biz fasulyeyi kazanlarda 1 taşım kaynatırız. Taş fırınların içinde ateşi yakarız, köz olana dek yanar. O ilk kızgınlığı geçip de fırın iyice ısındığında fırınlarız fasulyeleri.

      Önceden ısıtılmış fırınınızda düşük ayarda haşladığınız fasulyeleri kurutabilirsiniz sanırım. Hiç denemedim. Fakat kısık ayarda olması gerekir, fasulyelerin yanmaması için. Bir de uzun süre kalması gerekiyor. Elektrik faturasına biraz yüklü yansır gibime geliyor. :)

      Sil
    2. nermin-vildan-22 Mayıs 2012 07:49

      hııım bayagı zormuş.
      vazgeçtim :)
      cvp için teşekkür ederim.
      ben de taze taze yaparım :)

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...