21 Mayıs 2012 Pazartesi

Kuru kayısılı karamelli pasta

Bu tarifi gördüğüm anda denemeye karar vermiştim. Bugüne nasipmiş. Cahideciğimin kendisine ait bir tariftir bu. Söylemeden de geçemeyeceğim.

Cuma günü Bursa ve İstanbul'da ciddi fırtına ve yağmur vardı. Kardeşimi görmek için İstanbul'a yola çıkacaktım. O sabah aniden karar verdim ve bu tarifi yaptım. Haliyle araya sıkıştırılmış bu tarif benim vaktimi biraz kısıtladı, ama aklıma koyduğumu da yapmış bulundum!!

Akşam 20:00'de bindik. 2 saate kadar feribot sırası bekledik. Gece yarısından sonra ulaşabildik varacağımız yere. Çok şükür ki kazasız belasız varabildik. Geç olsun ama güç olmasın değil mi?

 İstanbul'a vardığımızda da durum farklı değildi. Cumartesi günü güneş biraz yüzünü gösterdi, çocukları dışarı çıkardık. O kadar! Gerisi gene yağmur! Olsun en azından hasret giderdik. Dün akşam yorgun argın evimize döndük çok şükür. Güzellerden bir kare!

Gelelim tarife. Benim çok sevdiğim hem ıslak kek hem muhallebi bir arada. Üstelik bir de karamelli. Daha ne olsun! Üstündeki cevizler ertesi güne kalınca yumuşadı ve kıtırlığını kaybetti. Bu konuda Cahideciğime danışacağım. Bu ayrıntı dışında nefis şık bir pasta! (Ben 26 cm çapında kelepçeli kalıp kullandım.)


Malzemeler:

Kek malzemeleri: (26 cm kelepçeli kalıp için)
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi (limon kabuğu kullandım.)

Muhallebi malzemeleri:

4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı için:
 400 gr. kuru kayısı
1 çay bardağı ceviz

Karamelli şerbet  malzemeleri:
2  çay bardağı şeker
2  çay bardağı su (orjinalinde su bardağı iken ben dikkat etmemişim. Çay bardağı ile ekledim! :))
Çeyrek limon suyu

Yapılışı:


Öncelikle keki hazırlayın. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sütü, yağı ve limon kabuğunu ekleyin. En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlanıp unlanmış tepsiye dökün. 180 derecede kekinizi pişirin. (Benim unum tam buğday unu olduğu için rengi biraz daha koyu düştü.)
Kek pişerken kuru kayısıları küçük doğrayın. Cevizi kırın.
Pişen keki kalıptan çıkarın.Kalıbı yıkayıp kurulayın. Yeniden hafifçe yağlayın.
Küçük bir tencerede 2 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritin. Çok yakmayın. Eriyince tamamdır.
Üzerine 2  çay bardağı soğuk suyu yavaşça döküp kaynamaya bırakın. Kaynadıkça şeker eriyecektir.
Limon suyunu ekleyin. Cıvık bir şerbet elde edin.
Altını kapatın. Şerbetin içine kayısıları atın. 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alın. Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serin.
Diğer tarafta, yağ  haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alıp karıştırarak muhallebiyi pişirin.
Pişen muhallebiye tereyağı  ekleyip  5 dakika kadar mikserle çırpın. (Ben tereyağ eklemedim. Tereyağım yoktu.Muhallebiye hiç yağ eklemedim.)
Bekletmeden kayısıların üzerine döküp yayın.

Önceden pişirdiğiniz keki de muhallebinin üzerine sıcakken kapatın hafifçe bastırın. Keki bir çok kısmından kürdanla delin. Karamelli şerbeti kekin her yerine gelecek şekilde dökün. Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce servis tabağına çekin. Dilimleyip servis edin.
 Cahide sitesinde fotoğraflarla çok güzel izah etmiş. Oradan faydalanabilirsiniz.
Tüm maharetlerini konuşturmuş gene Cahideciğim. Ellerine yüreğine sağlık. Bütün güzel tariflerini ve sıcaklığını bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum. O kadar çok takipçisi var ki... Bu da büyük bir yük ve o sabır ve iyi niyetle herşeyin üstesinden geliyor.Kolaylıklar diliyorum.

18 yorum:

  1. OOH HARİKA GÖRÜNÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  2. çok yağmur vardı, zorlu olmuştur feribot yolculuğu...Çok leziz görünüyor eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yağmur durmuştu biz feribottayken, fakat tabi olan olmuştu. Feribot seferleri 1,5 saat rötarlı oldu.

      Sil
  3. pastan nefis görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. sayfayı açar açmaz böyle bir lezzetle karşılaşınca mest oldum resmen:)
    ellerine sağlık şahane:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet, tarif sahibinin de kalemine sağlık diyelim. Teşekkürler.

      Sil
  5. gülümsedim çünkü ben de cuma günü aynı siteden tarif alarak yapmıştım bunu...ayhan bayılmıştı ama incirle yapmıştım ben,gerçi resimde seninkide incire benziyor neyse ellerine sağlık ...ben de çok seviyorum yeni tarifler orijinal tatlar...hatırlarsın öğrenci parasıyla gidip en lüks kebapçı da yiyip sonra kahvaltıya talim ederdik:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Eminem yaa adını neden yazmazsın! Tek ipucu Ayhan :) Sonunda anladım sen olduğunu! Biz Boğalar öyleyiz kahretsin! Senin ellerinden yemiştim ilk patatesli yumurtayı. Güzel yürekli, gül yüzlü arkadaşım..

      Sil
    2. ilk defa bi blogda yorum yaptım adı atlamışım,takipteyim,öpüyorum....

      Sil
  6. Kaç kere kayısıyla yapayım dedim ama yapamadım bir türlü. Ellerin dert görmesin canım. Üçgen kesilince daha şık durmuş sanki. ALLAH ağzınızın tadını bozmasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Üçgen kesilince de şık durmuş diyelim o zaman. Usta- çırak olduk iyi mi? Amin diyorum canım hepimizin. Sevgilerimle.

      Sil
  7. benim gibi pastakolik biri için nefis görünüyor :) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin bence. Yalnız ben cevizi sonradan eklemeyi düşünüyorum bir dahaki deneyişimde. Çünkü ertesi güne yumuşuyor. Sevgiler.

      Sil
  8. BEN GELDİM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL ZATEN ÜYENİM CANIM TAKİPTEYİM BANA DA BEKLERİM
    :)

    YanıtlaSil
  9. BU TARİFDE KEK PİŞTİKDEN SONRA NASIL TÜM KALIP HALİNDE KALIPDAN ÇIKACAK? SONRA ÇIKAN KEK MUHALLEBİNİN ÜSTÜNE KIRILMADAN NASIL KOYULUR O AKLIMA TAKILIYO?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kek kalıbınızı yada tepsinizi önce tereyağı ile iyice yağlıyorsunuz, daha sonra yağladığınız kalıbı unluyorsunuz iyice, en son unun fazlasını silkeleyerek döküp kek harcını keke bu şekilde dökerseniz kekiniz yapışmaz; kalıptan kolayca çıkar. Kekin kırılmaması içinde dengeli tutmak gerekir, daha dikkatli davranıyoruz, çok da zor değil 26 cm'lik kelepçeli kalıp kullanın. Zorluk yaşamazsınız sevgiler

      Sil
  10. Merhabalar ellerinize sağlık acaba bu pastayı 2kat malzeme kullanarak büyük siyah fırın tepsilerine yapabilirmiyiz kalabalık misafirler için...şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...