11 Mart 2013 Pazartesi

Tiramisu


Herkesçe bilinen, çok sevilen bir kolay tatlıdır tiramisu. Önceleri pek de hazzetmediğim bu lezzet bu aralar çokca cezbediyor beni. Güvenilir, tam ölçülerle güzel bir tarif. Cahide'nin sitesinden aldığım tarifi gene onun pandispanya tarifi ile uyarladım. Geçelim tarife.

Malzemeler:

Keki için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yarım paket kabartma tozu

Kreması:
1yumurta sarısı
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
200 gr labne peyniri

Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı şeker

Üzerine serpmek için: Kakao

Yapılışı:
Tarif 26 cm kelepçeli kalıp içindir.
Yumurta ve şeker 3 dakika mikserle çırpılır. Un, kabartma tozu ve kakao elenerek eklenir. Çırpılır. Kalıbın sadece tabanı (yanlarını değil) yağlanıp unlanır.
Pandispanya karışımı kalıba dökülür. 20-30 cm yükseklikten tezgaha 3-4 kez bırakılır. Kabarcıklar çıksın ve pandispanya düzlensin.
200 derecede ısıtılmış fırına verilir, takip edilir. Kabarır kabarmaz ısı 150'ye düşürülür. 15-20 dakika sonra pandispanya hazır.
 Fırından çıkınca kuru bir bez üzerine ters çevirilir. Tabanına ıslak bir havlu koyulup 15 dakika beklenir. 15 dakika sonra pandispanya kalıptan kendiliğinden çıkacaktır. Soğumaya bırakılır.

Krema için labne dışında malzemeler karıştırılır iyice. Ocağa alınır, göz göz olana kadar karıştırarak kaynatılır. Ocaktan alınır labne eklenir iyice karıştırılır.
 Pandispanya ortadan bölünür. Süt,nescafe, şeker karıştırılır. Kekin yarısı bu karışımın yarısı ile ıslatılır.

Kremanın yarısı yayılır. Kekin diğer yarısı üzerine konur. Bu da ıslatılır. Kremanın kalan yarısı üzerine sıvanır. Üzerine kakao serpilir. 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir. Tiramisu hazır. Afiyet olsun


:

10 yorum:

  1. çok hoş ellerinize sağlık bayıldım, harika görünüyor,
    banada beklerim sevgiler,
    http://bayanlarinkahvehanesi.blogspot.com/
    http://www.seviminaskanasi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğrayacağım, teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  2. ellerine saglik hemso,cok guzel gorunuyor,ben de cok severim,sevgilerle...

    YanıtlaSil
  3. 2 sorum var. birincisi keki ortadan ikiye düzgünce bölmenin pratik bir yolu var mı? daha önce hiç yapmadım ve sanki kolay bir iş değilmiş gibi geldi. diğeri de, nescafe ve şekeri karıştıracağımız süt sıcak ya da ılık mı? nescafe soğuk sütte eriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkle yanıtlıyorum:
      1-) Kek soğuduktan sonra kolayca uzun bbir bıçakla kesilebiliyor. Zorluğu yok hiç. İp ile kesenleri de duymuştum. Ama hiç denemedim.
      2-) Süt hafif ılık olabilir. Nescafenin erimesi zor olabiliyor evet.
      Sevgiler

      Sil
  4. yapmaya başladım ve şimdi aklıma geldi şu soru da. kek ve kremanın sıcaklık durumları ne olacak? kek pişerken kremayı yapmaya başladım da. kek piştiğinde ve kestikten sonra vesaire krema soğumuş olacak. ılık mı olmalı, nasıl olmalı?

    YanıtlaSil
  5. kek de krema da soğudu. henüz yemedim, buzdolabında ama harika birşey oldu. bi kere bu pandispanyayı keşfettiğim için çok mutlu oldum. ne zamandır, kemalı, meyveli pasta yapmak üzere kek tarifi arıyordum. çok teşekkürler..

    ayrıca bikaç tarif daha kestirdim gözüme sizden. onları da deneyip sonucu bildiririm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim. Pandispanya tarifi burdan: http://cahidejibek.com/2011/12/09/kakaolu-pandispanya/#more-10355

      Tarif de aynı siteden. Hiç yanıltmıyor ölçü konusunda. Gerçekten emek veriyor tüm tariflerine.

      Sormak istediğiniz şeyler olursa gene cevaplarım zevkle. Sevgiler.

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...