5 Ekim 2012 Cuma

Pastane poğaçası

Katı yağ kullanmadan da nefis pastane poğaçası pişirebiliriz, işte Cahide Sultan'ın tarifi bunun kanıtı. Çok bereketli bir poğaça ayrıca. Misafirimi de ağırladı, kaç sabah kahvaltımıza da eşlik etti, İpek kuzuya ikindi beslenmesi de oldu.

Bu ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi çıkıyor. Ben bir tepsisini kıymalı ve patatesli iç malzemesiyle rulo börek gibi yaptım. Bir tepsisi de böyle peynirli.

Malzemeler:
2 yumurta (Birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
3 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya (1 yemek kaşığı kadar)
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı ILIK süt
8 su bardağı kadar un (Unu azar azar ilave etmeli, her unun yoğunluğu aynı olmuyor. Poğaçamız sert olursa istediğimiz lezzeti alamayabiliriz.)

Yapılışı:

Un hariç tüm malzemeler karıştırma kabında şeker ve tuz iyice eriyinceye kadar karıştırılır. 1yumurta sarısını ayırmayı unutmayalım. Ayrıca süt mutlaka ılık olmalı. Daha sonra yavaş yavaş unu ilave ederek yoğurulur. Henüz ele yapışır kıvamdayken 10 dakika kadar özleşinceye kadar yoğurulur. Artık ele yapışmayan yumuşak bir hamurken ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayası gelince arzu edilen iç malzemesi de eklenerek şekil verilir. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülür. 10-15 dakika tepsi mayası geldikten sonra 185 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Gerçekten öyle çabucak bayatlamayan yumuşacık poğaçalarımız oluyor. Afiyet olsun, Rabbim vatanımızı milletimizi kötü niyetlilerin şerrinden korusun. Amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...