15 Temmuz 2012 Pazar

Mantı


Kardeşimle boş durmadık; size mantı yaptık. Nerden aklımıza geldi bu sıcakta? :)

Hava sıcak, bahçeye çıkıp oturmak için bile akşam saatlerini beklemek zorundaydık. Kardeşimin evi müstakil ve bahçeli. Çocuklarımız için çok müsait anlayacağınız. Fakat hava o kadar sıcak ki, dışarı çıkmak hele de çocuklarla, pek akıl karı değil. Evde boş boş TV karşısında oturmak işimize gelmedi. Ben hamuru yoğurdum,  Seval harcını hazırladı. O yufkaları açtı ben kestim. Bu mantı tek başına zor oluyor. Hamurları çabucak kapatmalı ki kurumasın. Neyse ki oldu. İki kişiyle çok kolay. Vereceğim tarif 5 kişilik.

Malzemeler:
İç harcı:
250 gr orta yağlı dana kıyma
1 adet renelenmiş kuru soğan
Pul biber, karabiber tuz
Hamuru:
2,5 -3  su bardağı un
Tuz
Su
Yoğurt sosu için:
Yoğurt
Sarımsak
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
Kırmızı toz biber
                Fotoğraftaki canım yeğenim Bilge Melek. Çok yardımcı oldu gördüğünüz üzere :)
Yapılışı:
Öncelikle uygun bir kapta elenmiş una tuzu eklenir. 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek suyu azar azar verilerek hamur yoğurulur. Kulak memesinden sert bir hamur olacak. Oklavayla açılacağından çok da sert olmasın. Hava çok sıcak olduğundan ben hamurumu biraz sert tuttum.
Hamur dinlenirken iç harç malzemeleri ile harcı hazırlanır.

15 dakika dinlenen hamur bezelere ayrılır. Oklava yardımıyla açılır. (1-2 mm kalınlığında) Bu yufka küçük karelere kesilir ve olabildiğince hızlı mantı şekli verilir. Unlanmış bir tepsiye dizilir. Bu işlem her bir beze için tekrarlandıktan sonra derince bir tencerede kaynayan suya tuz eklenir. Mantılar bu suda haşlanır. Su yüzeyine çıkan mantılar pişmiş demektir. Ocaktan almadan önce 1 bardak soğuk su eklenir. (Buna cansuyu denir. Mantının devam eden ısıyla daha da pişip diriliğini kaybetmemesi için yapılır.)Mantıyı ben süzmüyorum. Bir kevgir yardımıyla servis edeceğim tabağa alıyorum.

Üzerine sarımsaklı yoğurt, tereyağ, nane ve tatlı toz biber biber ile hazırlanan sos gezdirilir. Afiyet olsun.

(Kapattığınız mantıları hemen tüketmeyecekseniz 5-6 dakika fırınlayıp, yani birbirine yapışmayacak kadar, poşetleyip dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Haşlanıp hemen tüketilmeyecek mantının yoğurt sosunu eklemeyin.  Haşlanmış mantının üzerine biraz yağ gezdirip bekletin. Tüketeceğiniz zaman yoğurt sosunu ekleyin.)


3 yorum:

  1. bir enerjiyle mutfakta birşeyler yapmak ne güzel oluyor :)
    Bilge Melek Hanım'ı da mantılardan önce yerim, maşallah :)

    YanıtlaSil
  2. ohhhhhhhh bayılırımmmmm mantıya ben....

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...