6 Temmuz 2012 Cuma

Kıbrıs çöreği (hellim ve siyah zeytinli)

Kıbrıslılar bildiğimiz sabah kahvaltısını çörek yapmışlar. Türkiye'yi bir uçtan diğer uca gezen eniştemiz Kıbrıs'tan hellim peyniri getirmiş. Peynirle ilgili yaptığım araştırmada çok tuzlu bir peynir olduğu bilgisine ulaştım ve o önyargı ile peyniri dilimleyip suya yatırdım. 5 dakika sonra aklıma tadına bakmak geldi! Hiç de tuzlu değildi, sanırım bu problemi çözmüşler Kıbrıslı abiler ablalar. :) Hellimi ilk defa tattım, peynir haliyle az sertçe, keserken gıcır gıcır ses çıkaran bir formda. Ben sevdim. Ne yapılır ki kızartmaktan başka diye bir araştırdım, Kıbrıs'ta çok meşhur olan bu çöreğin tarifini  buldum. Kıbrıslı değilim, bilenler gönül koymasınlar, yaş maya ile de yapılırmış fakat ben kabarta tozu ile tercih ettim. Efendim şöyle ki:

Malzemeler:
4 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
Tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un ( kekten koyu bir kıvamı olacak, poğaça hamuru gibi ama ele yapışan bir kıvam)

1 su bardağı küp doğranmış helli peyniri
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılıp doğranmış siyah zeytin
Yarım demet kıyılmış dereotu
8-9 dal kıyılmış taze nane
1 adet yemeklik doğranıp kavrulmuş soğan
Üzerine:
Çörek otu
Susam

Yapılışı:
Soğan yemeklik doğranır, az sıvıyağ ile kavrulur. Soğumaya bırakılır. Yeşillikler kıyılır. Yumurta ile sıvı malzemeler çırpılır. Unu, kabartma tozu ve tuz eklenir. Hamur karıştırılır. Kavrulmuş soğan, peynir, zeytin ve yeşillikler de eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir tepsiye bu karışım dökülür. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Özellikle çay saatlerinde ve kahvaltılarda tavsiye ederim. Ilıkken daha lezzetli oluyor. Hellim peyniri bu çörekte çok akıllıca bir seçim. Bence başka peynirle de güzel olur.


4 yorum:

  1. Nasıl da nefis gözüküyor.
    Hellim peynirini çok sevmeme rağmen,bu şekilde hiç kullanmamıştım.
    İlk fırsatte denemek istiyorum.
    Ellerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. nasılda guzelllll degıl mıııııı ellerıne saglık bayılırım ben hellıme

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar canım bir Kıbrıslı olarak yorum yapmadan geçemedim.Zeytinli pidda derler bizde hellimle karışıkta yapılır sadece helımle ve sadece zeytınle.Mayalı hamurla bol nane zeytın ve sogan .Lezzetınden geçılmez.Hellım çok tuzlu olmaz canım .Şimdilerde Kıbrısta ıkı çesıdıde bulunur.Ayrıca burda satılan hellımlerde Kıbrıstakı lezzet yok .Oyuzden ben devamlı Kıbrıstan getırtıyorum veya gıttıgımde getırıyorum.Benim zeytınlının lınkını verıyorum.Memleketı duyunca cenem dustu .Ellerıne saglık senın yaptıgında pek lezız duruyor .Sevgiler..http://akdenizaksamlari.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ziyaret etmeliyim sizin sayfanızı da. Teşekkürleer :)

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...