1 Temmuz 2012 Pazar

Fasulye diblesi

Buz Devri 4 ailece hevesle gittiğimiz tam bir fiyasko filmdi. İkincisi de favorimdi.  Gitmek isteyen arkadaşlar bence bir kere daha düşünmeli. Son günlerde bir kaç eski film izledim. ''Bir Bollywood yapımı olan 3 Idiots ve Jim Carrey- Kate Winslett'in başrollerinde oynadığı Sil Baştan'' filmlerini tavsiye ediyorum. Hele '3 Idiots'' herkes izlemeli. Özellikle de öğretmenler ve öğretmen adayları.
 İşte beklenen tarif evet bu! Tabiki benim tarafımdan. Tamamen organik taze fasulyeler pirinç ve soğanla buluştu. Giresun'un aslında bırakın fındığını kirazını, kızları ve diblesi meşhurdur diyorum size! Başka da bir şey demiyorum. Dible benim memleketimde yoruma açık bir yemektir. Sargan balığının bile diblesi var o kadar yani!
 Bu tarife rende havuç, küp doğranmış patates eklenebilir. Eklenmeye de bilir. :) Kara lahananın, beyaz lahananın, pırasanın, fasulye turşusunun diblesi yapılır. Aklıma gelenler bunlar. Şu sağ tarafa ''Dibleler'' başlığı atacak kadar çok çeşidi vardır iddia ediyorum.

Malzemeler:
Yarım kg taze fasulye
Bir tek avuç dolusu pirinç
1 orta boy soğan
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağ+ 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (Ben sadece sıvıyağ kullandım.)

Yapılışı:
Fasulyeler yıkanmazdan minik minik doğranır. Tek tek doğramaya çalışmayın, bir ömür sürer! :) (Avcunuzun alabileceği kadar fasulyeyi doldurun düzgün şekilde avcunuza. Kesme tahtasında doğrayın. )Doğranan fasulyeler derince bir kapta yıkanır. süzülür. Tekrar su eklenir. Pişirilecek olan tencereye suyun içinden avuçla alınır yerleştirilir. (Süzmüyoruz çünkü, su eklemeyeceğiz.) Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç ve yemeklik doğranmış soğan ve tuzu eklenir. Orta ateşte pişmeye bırakılır. Dible pişerken yanından ayrılmamalı. Suyunu çektiğinde bir tavada kızdırılan yağ üzerine gezdirilir. Kapağı kapalı halde 10 dakika bekletilir.

Dible aslında sondaki dinlenme faslında kıvamını alır. Altını kapattığınızda pirinçler size pişmemiş gibi görünebilir. Fakat o 10 dakika sonunda göreceksiniz ki tam kıvamında uzamış ve pişmiş pirinçleriniz. Fazladan su eklemek hem kıvamı hem de lezzeti bozar. Afiyet olsun.


Bizler öğleden sonra 5 çaylarında severiz dibleyi. Teyzemin İstabullu bir komşusunu hatırlatır dible bana. İlk gördüğünde yadırgamış, Giresunlular çayın yanında pilav yiyorlar, diye anlatmış herkese. Sonra da müptelası olmuştu kendisi fasulyeli pilavın :))


Bu da dinlenesi yummmuşacık bi şarkı...

3 yorum:

  1. Teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
  2. fethiyem ben tuğba ne zamandır yazayım dedim ama bir türlü beceremedim şu anonim kısmını görünce sevindim valla.dibleni yiyen ve çok beğenen hatta yayınlasada tarif alsam diye bekleyen ben nihayet tarife kavuştum.seminer zamanı yaptığın diblenin lezzeti hala damağımda.o zamankinin içinde rendelenmiş havuç da vardı.ben havuç da ekliycem rengarenk olsun dimi :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Canım benim, bazı lezzetler, kokular ve özlenen zamanlar arasında bir bağ var, inanıyorum buna. Dibleyi havuç rende ile pişir ve kokusu üzerinde iken gözlerin kapalı ekle sofrana. Sonra bizleri yerleştir o masaya. Güzel günlerin güzel dostu, öpüyorum hasretle.

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...