16 Haziran 2012 Cumartesi

Zeytin ezmeli poğaça


Tüm İslam aleminin Miraç Kandili'ni kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm dualarımızın kabul olması dileğiyle...
Dün okuldan arkadaşlarla dağ yolunda Hüseyinalan adında bir köye pikniğe gittik. Her şey çok güzeldi. Çok eğleneceli bir gün geçirdik. Tüm arkadaşlarıma uyumları ve enerjileri için çok teşekkür ediyorum.

Epeydir dolapta bekleyen bir küçük kavanoz zeytin ezmesi vardı. Böyle değerlendirmek istedim. Yumuşacık poğaçalarım oldu.

Malzemeler: 
1 yumurtanın akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
2 tatlı kaşığı şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 su bardağı ılıktan daha sıcak su (kaynar değil)
1 su bardağı süt
1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
Aldığı kadar un
Zeytin ezmesi
Üzeri için: 
Yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı şeker karıştırılır.

Yapılışı:
Sıcak su ve süt bir sürahide karıştırılır. Un genişçe bir kaba alınır. Şekeri, tuzu ve mayası eklenir, harmanlanır. Ortası havuz gibi açılır. Yumurta akı ve zeytinyağı eklenir. Süt-su karışımı yavaş yavaş eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. Uygun bir ortamda mayalanır. Ben havalar sıcak olduğu için balkonda üstü kapalı 15 dakika beklettim. Daha sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır, yuvarlanır. Merdane yardımıyla uzunca (küçük boy kayık tabak gibi) açılır. İçine zeytin ezmesi sürülür. Uzunlamasına rulo yapılır ve bu uzun şerite bir düğüm atılır gibi şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Tepside 10 dakika daha mayalandıktan sonra önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir. Fırında çok bekletmezseniz, puf puf bir poğaçanız olur. Afiyet bal şeker olsun..



                                                                      Dünden bir kare...

2 yorum:

  1. pufur pufur görünüyorlar,elinize sağlık,haa bu arada görüntüleri de çok güzel...

    YanıtlaSil
  2. ohhh serin serinnn:) harikaaa

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...