19 Nisan 2012 Perşembe

Tam buğday unu ile poğaça


Tam buğday ununun kokusu ve kıvamı beni çok cezbediyor. Ne yazık ki İpek okulda çorba günlerinde inatla hiç bir şey yemiyor. Bu sabah da tavuk çorbası günüydü. Bunu bilen ana kadın :) sabah kalktı bu poğaçayı yaptı. Kahvaltıda yumurtasına katık ederken teşekkürlere ve övgülere boğdu beni cadı. Bir yandan üflüyor, bir yandan da mest olmuş bir ifadeyle mmm! yapıyor! :) Onu izlemeye bayılıyorum, beni aynı anda güldürüp duygulandırmayı başarabiliyor. Okula giderken yanımıza da aldık, öğle yemeğinde de bundan yedi. Bildiğiniz poğaça tam buğday unu tek farkı. Artık hep böyle olacak. Çok lezzetli. (Ayrıca hamurumdan 3 poğaçalık ayırdım 1 kase kadar taze maydanoz ve taze nane kıydım. Hamuruma ekledim. İçine tulum peyniri koydum. Bunları da kendim için pişirdim. Bence daha leziz oldu :) Üzerine yumurta sarısı sürmedim. Sadece galeta unu serptim. Onun fotoğrafını da yarın paylaşırım artık kalırsa.)

Malzemeler:

1 paket instant maya (pakmaya kullandım bu sefer. yuva instant da var ondan da memnun kalmıştım.)
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağından az fazla ILIK su
Aldığı kadar tam buğday unu

Üzeri için:
Galeta unu
1 yumurta sarısı

Yapılışı:

Maya, tuz, şeker, zeytinyağı ve yumurta ve ılık su karıştırılır. Azar azar un ilave edilerek yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Uygun ortamda mayalanması beklenir. Mayası gelince cevizden az büyük parçalar koparılır. İçine arzu edilen iç malzeme ( ben peynir kullandım) koyulur. Ve kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, galeta unu serperek 10 dakika daha beklenir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.

8 yorum:

  1. Tam buğday unu poğaçaya çok yakışıyor ben de tercih ediyorum. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Şimdi bu poğaca diyet yemeği kategorisine girer mi? :)

    http://trendsum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Şöyle söyleyeyim. 1 tanesi, 2 ince dilim ekmeğe ve 5-6 adet zeytine eşdeğer oluyor sanırım. Mesela ben kahvaltımda dün,kendim için yaptığım bol otlusundan :) 1 tane yedim, tabi ekmek yerine :) Sevgiler!

      Sil
  3. Oh süper olmuş Fethiyem. Birde benim şu krem şantili poğaçamı dene bak. Pişman olmazsın. Bende bunu yapayım bakayım ;))) Öperım

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım paylaşımların bol olsunn;)))))

    YanıtlaSil
  5. Cok guzel oldu ve muthis kabardilar. Tesekkurler :)

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...