17 Şubat 2013 Pazar

Tavuk incik haşlama



Lezzet ve tam kıvam isteniyorsa incikler ısıtılmış yağda biraz (dışı pişmiş gibi görünene dek) çevirilir. Tavuğun tuzunu erken atmakta fayda var; bu eti sıkar ki tavuk etinde işe yarar. Suyunu eklemeden yağda çevirmenin sebebi ise lezzetini ve yumuşak formunu içinde saklamak. Direk suda pişirilirse daha yavan olduğuna dair söylentiler var!

Bu yemekle ilgili anım da şöyle: Doğumumdan sonra hastaneden eve geldiğimizde annem şipşak hazırlayıp sofraya getirmişti. Annemin elinin lezzetinden midir, yoksa çok mu acıkmıştım nedir! :) Bilemedim tadı hala damağımdadır. Sevdiğim hafif bir yemek.

 Bugün günümüz vardı midem ağrıyana kadar yemişim, sağolsun Sevinç Hocam çeşit çeşit donatmış masayı. Şu an zencefil- bal bombası yutmuşum, nane de mi kaynatsam acaba diye düşünürken yazıyorum bu tarifi. Ellerin dert görmesin Sevinç Hocam. Bir kaç fotoğraf çektim tabi, kısmetse yayınlayacağım. Her şey o kadar güzeldi ki, yani mideme ağrılar girdi o derece! :D

Yayınlamak için bu tarifi seçmemin sebebi de budur. Hafif bir şeyler olsun, başka türlüsünü yazacak dermanım yok çünkü.

...demişken nasıl yaptığımı yazayım. Ben piliçleri yağda çevirmeden az su ile yapıyorum. Çünkü fazladan yağ eklemiyorum. Yağını versin diye derilerini sıyırmadım. Ama yerken sıyırdım tabi! :D Pişmeden önce ve yıkamadan önce piliçlerin ocakta kısık ateşte tüylerini yaktım. Annem bu işleme ''ütüleme'' diyor. Daha sonra iyice yıkayıp çok az su, tuz, bir bütün soğan ( + şeklinde bütünlüğünü bozmadan kesilmiş, daha sonra içinden çıkarılabilir) iri doğranmış havuçlar ve limon suyu ekleyerek kaynattım. Piliçler kaynayınca irice doğradığım patatesi de ekledim. Havuçlar yumuşayana kadar pişirdim. Tavuk çok pişince lezzetini kaybediyor bence. Havuçlar az yumuşayınca altını kapatıp, kapağı kapalı halde 10 dakika dinlenirse tam kıvamında oluyor. Patateslerin suya karışmasını istemediğimden ben bu şekilde yapıyorum. Benim tarifim böyle. Üstüne mutlaka karabiber, yanına da pilav eşlik edebilir. Sevgiler saygılar. Sağlıkla, huzurla efendim Allah'a emanet olun...

8 yorum:

  1. ellerine sağlık canım çok leziz görünüyor..afiyetler olsun.bazen el lezzetine güvendiğim dostlarımı ziyarete gittiğimde bende senin gibi oluyorum....yine de güzel....sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eve döndüğünde yemek göresi gelmiyor insanın! :) Sevgiler

      Sil
  2. Dediğiniz gibi çok hafif bir yemektir..Bende sık sık yaparım..Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık görünüm çok güzel tadının güzelliği de belli oluyor afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık...Bloğunuzu çok beğendim. Ban da beklerim

    YanıtlaSil
  5. mmm.elinize sağlık.benim kızlarıma en çok yaptığım yemeklerden biridir.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık,sağlıklı nefis bir yemek :)
    banada beklerim takipleşmek üzere hoşçakalın :)

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık,annemin sık yaptığı yemektir,ben de yumulurum resmen :)

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...