22 Aralık 2012 Cumartesi

Süt reçeli

                    Her hafta taze süt ve yoğurt tüketebiliyoruz çok şükür. Arkadaşım Sadiye ve onun velisi Ayşe Hanım vesile oluyorlar. Hepsine teşekkürlerimi sunuyorum. Sağolsun varolsunlar. Bu hafta yoğurdum tükenmediğinden,  sütümün bir kısmını böyle değerlendirdim. Güzel de oldu.Bu süt reçelinin ''Condensed milk ve dulce de leche''  gibi isimleri de olsa da ben Türkçe olanı tercih ettim tabi ki! Tarifin menşei bize ait olmasa da Türkçe bize ait, değil mi? ;)


Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 silme çay kaşığı karbonat

Yapılışı:
Süt ve şeker derin bir tencerede kaynadıktan sonra, karbonat eklenip çırpıcıyla çırpılır. Karbonat eklendiğinde süt 2-3 misli kabarıp taşar gibi olacak, bu sebeple derin bir tencere kullanmalı.Bu esnada ocağı da kısık ayarda tutarsak daha iyi olacaktır. 3-4 dakika sonra sönüp kaynamaya başlayacak. Reçel fazla yalnız bırakılmadan ve karıştırılarak orta harlı ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynatılır. Rengi karamele dönüp azaldığında kıvamı da yoğunlaşacaktır. Ben 50 dakika kaynattım. Bence 10 dakika daha kaynatmalıydım. Sürülebilir bir kıvamı oldu. Daha uzun sürede istediği kıvamı tutturan da olmuş. Sütüm ise taze süttü. Tarifi aldığım Cahide, pastorize sütle de yapılabileceğini söylemiş. Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Alla allaaaa, daha neler! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle deme öyle demee! İpek kahvaltıda seve seve yedi :)

      Sil
    2. Afiyet olsun İpoş'a :)

      Sil
  2. Yapmayı çok istediğim bir reçel..Tarif için teşekkürler,ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç zor değil. Size cesaret vereyim biraz ;)

      Sil
  3. her gördüğüm blogda bir ben yapamadım diyorum,şimdi aynı sını sanaa diyeceğim:)çünkü hala yapamadım,bizim buralara açık süt gelmiyor malesef :(eline sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır sütle de denedim. Oldu. Siz de deneyin, sevgiler.

      Sil
  4. bizim de sitenin önüne taze süt arabası geliyo her hafta çok şükür mayalayıp tüketiyoruz:) Ama bu reçeli ilk kez duydum, sütü sevmeyen çocuklar için işe yarayabilir sanırım. Eline sağlık şekerim bana da beklerim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sen de dene bak, o çook sevdiğin kurabiyelerinle çok güzel olacak. Öpüyorum

      Sil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...