9 Aralık 2012 Pazar

Ayvalı alt üst kek

 -Anne hadi tarif seçme sayfasından tarif seçelim yapalım! Açtık her zamanki gibi Cahide'nin sayfasını, seçtik tarifimizi! Toplam hareket alanı 2 metrekare olan geniş (!) mutfağımızda çekişe didişe hazırladık kekimizi. Yayında ve yapımda emeği geçen İpek Hanım şu fotoğrafta görmüş olduğunuz dilimi mideye indirmekle meşgul şu an!

Aslında ben yayınlandığı günden beri aklıma koymuştum bu keki. Bir ayva bekletiyordum hatta tam da tezgahımın üstünde gözümün önünde. Ayvayı keser kesmez bir sürprizle karşılaştık! Bir küçücük kurtçuk bir güzel nasiplenmiş bizim ayvadan! Eee, demekki ayva bizim değilmiş :) Kalanları da kesip ayıklayıp biz kullandık. E artık kabuğunu soymadık iyice azalmasın diye. Çok muntazam dilimler elde edemedik kurt arkadaş yüzünden. Olsun, sonuç başarılı.

Tarifte 1 buçuk büyük ayva demiş Cahide, benim 1 iri ayvamdan kurtun nasibini çıkarınca kalan ayva da yetti aslında. 1 ayva da işinizi görür bence. Daha ince dilimlerle tabi ki ;)

Geçelim tarife...

Malzemeler:

Keki için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağ
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı limon suyu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 limonun kabuğunun rendesi

Ayvaları pişirmek için:
1 buçuk adet iri ayva
4 yemek kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
 Yapılışı:
Ayvaların içini çıkarıp yarım cm eninde dilimleyin. Bir tencerede ayvaları şeker ve zeytinyağı ile 5-6 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyip 1 dakika daha pişirin. Tarçını ekleyip yağladığınız kalıp (26 cm kelepçeli kalıp kullandım) ya da tepsinize dökün ve dizip şekil verin. Soğumaya bırakın.

Kek için yumurtaları şekerle çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyin, çırpın. Un, kabartma tozu, vanilin ve limon suyu ekleyin çırpın. En son limon kabuğu rendesi ekleyip karıştırın ve soğuyan ayvaların üzerine kek harcını dökün. Keki fırına sürüp, fırını 200 dereceye ayarlayın. Kek kabarınca 160 dereceye düşürün. Üzeri kızarınca kürdan testini geçerse (kürdanı batırıp çıkardığınızda temiz çıkarsa) fırından çıkarın. 5 dakika dinlendirin. Uygun bir servis tabağına ters çevirin. Afiyet olsun.



Yukarıdaki manzara hoşunuza gittiyse Bursa'ya bekleriz! :) 

7 yorum:

  1. ÇOK GÜZEL OLMUŞ SENINDE KIZININDA ELLERINE SAGLIK.EVDE AYVA VARKEN BENDE YAPAYIM .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemeye değer. Teşekkür ederiz, bolca sevgiler efendim.

      Sil
  2. Biz de havuçlu kek yaptık bugün, bu tarif benimde aklımda ne zamandır ama elmalısını yapicam iyi oldu burada görmem aldım tarifi öpüldün canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de ellerinize sağlık. Elmalısı için şu tarife bir bak istersen Şirin. Beni cezbetti bir an :)

      http://pufseker.blogspot.com/2012/12/elmali-kek.html

      Sil
  3. Anam! Genç kız olmuş İpoş yahu! Öpüyorum sizi.

    YanıtlaSil
  4. :) Aah Şerii, bilemezsiiin bilemezsiiiin. Yedi bitirdi beni küçük ergen. Anlatsam roman olur.
    -Anne bana bir meslek seçer misin?
    -Annecim mesleğini kendin seçmelisin.
    -Seçemiyorum işte kararsızım, bu dünyada ne olmak varsa olmak istiyorum. Ne yani böyle boşuna boşuna mı durayım? Ev hanımı mı olayıım? :D

    Biz de sizi öpüyoruz.

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...