5 Mart 2012 Pazartesi

Kıymalı- pırasalı börek

Evet, sebzelerin mucizesi pırasaya bir hayli önyargılı eşim bir güzel hamham yaptığına göre artık böreğimin sırrını ifşa edebilirim! :) Kıymalı börek diye yedi. E herkes bilir pırasanın da bir tür soğan olduğunu. An-la-ta-mı-yo-rum!  E ben de anlatmıyorum! :)

Pırasaları az olmuştu aslında anlamamasının altında yatan sebeplerden biri de bu. Siz bol pırasalı yapın. Çok nefis bir börek. Sıcak sıcak nasıl tüketildiği anlaşılmıyor bile. Ayrıca bu tarif İPEĞİNMİNİKELLERİnden değil DEMETİNMİNİKELLERİnden :) Çok sevdiğim arkadaşım, dostum Demet'in elinden yemeye doyamadığımız bu böreği önceki akşam Melek veNagihan için pişirmiştim. Demet'ten tarif almadım kafama göre yaptım. Ama eminim o da bu şekilde yapmıştı. Şimdi tarif..

Malzemeler:
3 yaprak hazır yufka ( el açması olmasına önem veriyoruz)
Yaklaşık yarım kilo kıyma
2 adet pırasa ince kıyılmış
1 orta boy soğan
Pul biber- karabiber

Arasına sürmek için: Yarım su bardağından az sıvıyağ, Yarım su bardağı yoğurt
Üzeri için: Yumurta sarısı, çörek otu

Yapılışı: Soğanlar uygun bi tencerede suyunu salarken, ince kıyılmış pırasalar ve kıyılmış soğan eklenir. Karıştırılarak iyice suyunu çekmesi sağlanır. Baharatlar ve tuzu eklenir. İç malzememiz hazır. Kıymanızın yağına göre yağ ekleyebilirsiniz. Ben göz kararı zeytinyağı ekledim. Kıymam biraz yağlıydı.

Her yaprak yufka 8 üçgene bölünür. Yoğurt-sıvıyağ karışımı sürülür. Köşelerinden kıvırarak kare dikdörtgen arası bir şekil elde ediliyor. Çok katlamaya gerek yok. sonuçta 2 kat yufka gibi olsa yeterli. İçine 1 yemek kaşığı kadar iç malzemesi koyulur. Bohça şeklinde katlanır. Kat yeri altına gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür; çörek otu eklenir. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.


Arasına yoğurt sürmeden (Sadece zeytinyağ) ve üzerine yumurta eklemeden daha çıtır kıvamlı bir börek oluyor.

13 yorum:

  1. Siz annemle birbirinizi takip ediyorsunuz kesin :) Dün sabah bizde de kıymalı pırasalı börek vardı ve enfesti. Bizimki kuru yufkadandı yalnızca. Bu da öyle enfes görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy kuru yufkam da yok kii! Daha da güzel olmuştur o :) Teşekkür ederim; sizin de ellerinize sağlık. Öpüyorum canım.

      Sil
  2. çok sevdiğim böreklerden biridir bu börek emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İmkan olsa da paylaşabilsek değil mi? Sevgiler.

      Sil
  3. ellerine saglik,bilirim pirasli boregi harika olur.seninkinden de suphem yok.mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğine kurban hemşerimin. Sana da mutlu haftalar; selam ve sevgiler :)

      Sil
  4. İmkan olsa da paylaşabilsek hakikaten.
    Eskisi gibi, imece usulu yapsak ve yesek.

    Ellerine sağlık.

    Ada kızın annesi Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerıne saglık
    Sana röportaj sorularını atacagım ama maıl adresın yok...
    bana ulasırmısın acıl
    http://blog.fotografikhatiralar.com/

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık çok güzel görünüyor

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. pırasalı çok güzel oluyor bu börek
    eline sağlık canım
    bir dahaki sefer kıymasız olsun ama olur mu?

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim. :) Tariflerde pırasalı havuçlu olanı da var. Bu biraz da kandırıkçı böreği oldu!

    YanıtlaSil
  9. nasıl merak ettım tadını anlatamam ellerıen sağlık canım:)

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...