18 Aralık 2011 Pazar

Baklava yufkasından kıymalı çıtır börek


Bu tarif de günümden. Kıymalı böreği çıtır severim. Aslında laz böreği yaparım diye aldığım yufkalarla çıtır bir börek yapmayı tercih ettim. Sebebi de Yerli Malı Haftasında fazlasıyla ağır yiyecekler tükettiğimiz için şerbeti tatlı yapmaktan vazgeçişim. Orijinal tarifte arasına sadece sıvıyağ sürülüyor; ben çıtır çıtır dökülmesin diye yoğurt da sürmeyi istedim içine. Yoğurt hafif yumuşattı ama tam da istediğim kıvamda harikulade bir lezzet ortaya çıktı. Basit ve leziz. Şiddetle tavsiye ederim :) (Verdiğim ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi börek çıkıyor; ölçüleri yarıya indirip 1 tepsi börek elde edebilirsiniz.)
 Malzemeler:
1 paket (48 yaprak baklavalık yufka)
1 kg az yağlı kıyma
3 orta boy soğan
Karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağından az fazla sıvıyağ
Üzeri için:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
 Soğanlar yemeklik doğranıp yağda biraz çevrilir. Kıyma eklenir. Suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. Ilımaya bırakılır.

Uygun bir kapta sıvıyağ ve yoğurt çırpılır. Tezgahın üzerine bir yaprak yufka alınır. Bu harçtan arasına sürülür; bir yufka da üzerine serilir. Tekrar harç sürülür. Böylece arası harçlı üst üste 3 yufka elde edilir. Yufkaların uzun kenarına kıymalı harç uzunca döşenir. Çok sıkı yada gevşek olmayacak şekilde rulo yapılır. Her rulo eşit dört parçaya bölünür ve tepsiye döşenir. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürülerek; önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tüketilmesi önerilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...