2 Mart 2012 Cuma

Haşhaşlı-susamlı-tahinli kek


Giysili bir kek tarifi! Diğer kekler kendini çok çıplak hissedecek :) Bu kekin mantosu biraz kalın oldu. Yoğun haşhaş lezzeti, tahinin o muhteşem aromasını bastıramasa da daha ön plandaydı. Ben tercihen bi dahakine susam elbisesi giydirmeyi düşünüyorum bu keke. Yanlış anlaşılmasın gayet lezzetliydi fakat; haşhaş manto olarak kullanılmasaydı da kalıba döküldükten sonra üzerine serpiştirilseydi daha da akılcı bir çözüm olurdu. Ki orijinal tarifte öyle yapılmış. Peki neden böyle anlatılmış? :) Bence siz haşhaş için uyguladığımız adımlarda haşhaş yerine susam kullanınız. Üzerine de arzuya göre haşhaş serpiştiriniz. 

Bazen canınız sıkı bir çeker daha koyu hamurlu.. İşte o vakit bu keki yapmayıın :D Çünkü bu çok pofidik, narin bi keek :) Yumuşak böyle :) Denemeye değer dostlarım. Ben portakal ağacının tarifinde geçen boyutta bir fincana sahip olmadığımdan İpek'in Caillou'lu bardağından bir parmak eksik uyarladım tarife. Bildiğimiz su bardağı şeklinde fakat onun bir boy küçüğü işte :) Nasıl anlatılır ki :) Siz iyisi mi nescafe fincanıyla ölçün! :) Yeterince kafa karıştırmayı başarabildiysem eğer; tarife geçiyoruum! Tarife sadık kaldığım için malzeme listesini direkt olarak kopyalıyorum umarım yanlış anlaşılmaz. 

Malzemeler:
3 yumurta
3 büyük kahve fincanı şeker
1 büyük kahve fincanı tahin
1 büyük kahve fincanı ılık süt
1 büyük kahve fincanı ceviz
3 büyük kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 avuç susam
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 büyük kahve fincanı haşhaş ya da susam J (elbisesi için)

Yapılışı:

Yumurtalar ve şeker kar gibi olana kadar çırpılır. Daha sonra un kabartma tozu ve ceviz hariç tüm malzemeler eklenir ve karıştırılır. Un ve kabartma tozu elenerek eklenir. Homojen olana kadar karıştırılır en son ceviz içi eklenir; tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Kalıp tereyağ ile yağlanır ve susam yada haşhaşa bulanır. Kek harcı kalıba dökülerek önceden 175 derece ısıtılmış fırında kürdan testinden geçene kadar pişirilir. Afiyet bal şeker olsun. (Dışında haşhaş olduğu için kalıbı terketmesi hiç de zor olmuyor. Fırından çıkar çıkmaz ters çevirdim, çıktı. Kalıpta biraz dinlenmesi daha iyi tabi. Ama benim gibi canı tez olanlar için es geçmeyeyim dedim. :))

8 yorum:

  1. haşhaşı bir kere börekte denemiştim ama bizimkiler yadı tuzu yok bunun dediler.bende çörek olarak yaptım onu sevdiler.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç malzeme olarak hiç denemedim. Haşhaş ezmesi şekerle karıştırıldığında harika bir iç malzemesi oluyor onu biliyorum. ,bu haliyle güzeldi Fakat kek çok lezzetli bir kek. Tadını bastırıyor olması açısından susamı tercih ederdim. Teşekkür ederim Sevgiyle.

      Sil
  2. Çok nefis görünüyo... Tahine bayılırım..

    http://www.facebook.com/BloggerAnneler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahin=bomba :) Ben de bayılırım. Sevgiler.

      Sil
  3. vallahi kalin mantoda sik durmus bu kekin uzerinde ama.ben lezzetli olduguna inananlardanim.ellerine saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok lezzetli bir kekti. Deneyiniz :) Sevgiler canım!

      Sil
  4. çok güzel ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...