Pırasaları az olmuştu aslında anlamamasının altında yatan sebeplerden biri de bu. Siz bol pırasalı yapın. Çok nefis bir börek. Sıcak sıcak nasıl tüketildiği anlaşılmıyor bile. Ayrıca bu tarif İPEĞİNMİNİKELLERİnden değil DEMETİNMİNİKELLERİnden :) Çok sevdiğim arkadaşım, dostum Demet'in elinden yemeye doyamadığımız bu böreği önceki akşam Melek veNagihan için pişirmiştim. Demet'ten tarif almadım kafama göre yaptım. Ama eminim o da bu şekilde yapmıştı. Şimdi tarif..
Malzemeler:
3 yaprak hazır yufka ( el açması olmasına önem veriyoruz)
Yaklaşık yarım kilo kıyma
2 adet pırasa ince kıyılmış
1 orta boy soğan
Pul biber- karabiber
Arasına sürmek için: Yarım su bardağından az sıvıyağ, Yarım su bardağı yoğurt
Üzeri için: Yumurta sarısı, çörek otu
Yapılışı: Soğanlar uygun bi tencerede suyunu salarken, ince kıyılmış pırasalar ve kıyılmış soğan eklenir. Karıştırılarak iyice suyunu çekmesi sağlanır. Baharatlar ve tuzu eklenir. İç malzememiz hazır. Kıymanızın yağına göre yağ ekleyebilirsiniz. Ben göz kararı zeytinyağı ekledim. Kıymam biraz yağlıydı.
Her yaprak yufka 8 üçgene bölünür. Yoğurt-sıvıyağ karışımı sürülür. Köşelerinden kıvırarak kare dikdörtgen arası bir şekil elde ediliyor. Çok katlamaya gerek yok. sonuçta 2 kat yufka gibi olsa yeterli. İçine 1 yemek kaşığı kadar iç malzemesi koyulur. Bohça şeklinde katlanır. Kat yeri altına gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür; çörek otu eklenir. 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Siz annemle birbirinizi takip ediyorsunuz kesin :) Dün sabah bizde de kıymalı pırasalı börek vardı ve enfesti. Bizimki kuru yufkadandı yalnızca. Bu da öyle enfes görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAyy kuru yufkam da yok kii! Daha da güzel olmuştur o :) Teşekkür ederim; sizin de ellerinize sağlık. Öpüyorum canım.
Silçok sevdiğim böreklerden biridir bu börek emeğine sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. İmkan olsa da paylaşabilsek değil mi? Sevgiler.
Silellerine saglik,bilirim pirasli boregi harika olur.seninkinden de suphem yok.mutlu haftalar.
YanıtlaSilDesteğine kurban hemşerimin. Sana da mutlu haftalar; selam ve sevgiler :)
Silİmkan olsa da paylaşabilsek hakikaten.
YanıtlaSilEskisi gibi, imece usulu yapsak ve yesek.
Ellerine sağlık.
Ada kızın annesi Çiğdem
Canım ellerıne saglık
YanıtlaSilSana röportaj sorularını atacagım ama maıl adresın yok...
bana ulasırmısın acıl
http://blog.fotografikhatiralar.com/
eline sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkür ederim :)
Silpırasalı çok güzel oluyor bu börek
YanıtlaSileline sağlık canım
bir dahaki sefer kıymasız olsun ama olur mu?
Teşekkür ederim. :) Tariflerde pırasalı havuçlu olanı da var. Bu biraz da kandırıkçı böreği oldu!
YanıtlaSilnasıl merak ettım tadını anlatamam ellerıen sağlık canım:)
YanıtlaSil