28 Kasım 2011 Pazartesi

Kuru yufkadan kolay tava böreği


 Memleketimde Giresun'umda özellikle Ramazan ayı arefesinde evdeki tava boyutunda açılır bu yufkalar. Sac üzerinde kurutulur. Üst üste dizilerek saklanır.Yurdumuzun dört köşesinde farklı isimlerle anılır, farklı şekillerde saklanır. Giresun'da kurutularak saklanmasının sebebi tamamen nemli bir iklime sahip olmasından kaynaklanıyor.
Sahurların baş tacı, aniden bastıran misafirlerimizin çayının yanında katığıdır. Bu fotoğraflar canım dostum Demet'imden. O akşam o sofrada bulunamadığım için çok pişmanım.. Demet patatesli iç harcı tercih etmiş. siz de istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Börekte kullandığınız herhangi bir iç malzeme olabilir.
Tarifi çok basit:


Malzemeler:

  • 6-7 yaprak kuru yufka (tava boyutunda, yufkalar daha büyükse kırılarak da kullanılabilir.)
  • Sıvıyağ veya tereyağ
  • Islatmak için ılık su
  • Tercih edilen iç malzemesi
Yapılışı:
Tavada arzu ettiğiniz kadar yap ısıtılır. Altı kısılır. Yufkalar teker teker sadece ıslatılarak 3 veya 4 kat döşenir. (Arzuya göre bu aşamada yufkalar ters düz edilebilir.)İç malzeme eşit miktarda yayılarak diğer yufkalar da aynı şekilde ıslatılarak döşenir. Her tarafının aynı derecede kızarmasına dikkat edilerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak kızartılır. Her tarafının aynı derecede kızardığından emin olunduğunda diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır. İşte kolay böreğiniz hüpletilmeye hazır. Siz çayı koyuverin ben geliyorum! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...