27 Kasım 2011 Pazar

Giresun kadayıfı

    Çoğumuz biliriz tabi kadayıfı. Ama Giresun’daki başka. Bildiğiniz kadayıftan farkı tamamen kuru ve çok daha ince olması. Sadece Giresun’da üretiliyor şimdilik. Bizler memleketimizden uzak yaşadığımızdan bazı bize has lezzetlerimiz kilerlerimizde, dondurucularımızda yerini alır. Kadayıf da ilk sırayı alır her zaman. Çünkü Giresun dışında bir yerde bulmak neredeyse imkansız. Geçen yıl Ramazan ayında bir haftasonu kızkardeşime küçük bir kaçamak yaptım. İftar için hazırlanırken tatlı olarak kadayıf yapmak geldi aklımıza. Giresun’da kadayıf fındıklı yapılır doğal olarak.
Ve daha çok sütlü kadayıf meşhurdur. Biz şerbetli yaptık bu sefer. Şimdi bu ufak tarfimizi sizlerle paylaşayım:

Malzemeler:
300 gr Giresun kadayıfı
100 gr tereyağ
Bir bardak fındık içi (kavrulmuş ve çekilmiş olacak)

Şerbeti için:

3 bardak şeker
3 bardak su (arzuya göre süt)
¼ limon

Yapılışı:
  • Fırın 150 dereceye ayarlanır. Önce şerbet hazırlanır. 
  • Su ve şeker bir tencerede 15 dak kaynatılır; limon sıkılır ve 2 ila 3 dak daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır soğumaya bırakılır. (Eğer şerbet süt ile yapılacaksa limon sıkılmaz.) 
  • Kadayıfların yarısı tepsiye döşenir. Arasına çekilmiş fındıkların yarısı yayılır ve kalan kadayıflarla üstü tekrar kaplanır.
  •  Tereyağ, arzuya göre ısıtılıp eritilerek yada küçük parçalar halinde kadayıfların üstüne yerleştirilir.
  •  Isınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kadayıf fırından çıktıktan sonra 10 dakika beklenilmelidir.)
  •  Bu arada iyice ılıyan şerbet ile tatlı iyice şerbetlenir. Üstlerinin de şerbet çekmesi için çatalla hafifçe bastırılabilir.,
  •  Yarım saat kadar sonra kalan fındıklar üzerine serpilip servise hazırdır. Afiyet olsun 

1 yorum:

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...