3 Şubat 2013 Pazar
Nişastalı poğaça
Cahide Sultan'dan bir tarif daha. İç malzemesi kullanmadan yaptım. Kabartma tozu ile yapılan kıyır poğaçalar gibi ağızda eriyor bu tarif de. Geçelim tarife:
Malzemeler:
1 su bardağı buğday nişastası
4 su bardağı (silme) un
1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
2 su bardağı süt (İkinci bardak 1 cm eksik olacak)
1 buçuk tatlı kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı şeker
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
İstenirse iç malzemesi
Arzuya göre üzeri için susam ya da çörek otu
Üzerine: yumurta sarısı+ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Önce kuru malzemeler iyice karıştırılır. Süt, zeytinyağı ve yumurta akı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. Ilık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanınca istenen boyutta bezelere arzu edilen şekil verilir. İstenirse iç malzemesi ile şekil verilir. Yarım saat de tepsi de bekletilip mayalanır. Üzerine yumurta sarısı+ zeytinyağı karışımı sürülüp çörek otu ya da susam serpilir, 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Demet
YanıtlaSilYarın bi tepsi daha pişirecm yoğun istek üzerine.Telefonda söylememe rağmen buradan da yorum yapmadan geçemem.Zira bu tarifin üzerine poğaça tarifi tanımam artık.Puf puf kıyır poğaça diyorum ben.Tarif için teşekkürler Fethiyem.
ben bunu dün yaptım. çok lezzetli oldu. fırından çıkar çıkmaz misafirlerimizle nerdeyse 1 tepsi poğaçayı yedik :)
YanıtlaSilfakat şöyle sorunlar oldu. neden olabilir bir fikriniz var mı? sizinki gibi pofuduk bir poğaça olmadı. ertesine güne kalanlarsa baya sertleşmişti artık. hamurum çok iyi mayalanmadı gibi geldi. hamur iyi kabarmadı çünkü. mayalanma süresi yaklaşık nedir? ne kadar beklemek yeterli?
İlk yaptığımda ben de tutturamamıştım nişastadan dolayı. Aklıma gelen sebepleri yazayım:
YanıtlaSilUnun yoğunluğu markadan markaya değişebiliyor. Mayalı tariflerde un miktarını epey yumuşak kalacak şekilde kendimiz ayarlamalıyız bence. Örneğin ben un miktarını hep söylenenden az koyarım, istedikçe eklerim yoğururken.
Mayalanma süresi ise ortamın ısısına ve mevsime bağlı aslında. Bu fotoğraftaki poğaçalar sanırım 1 saat kadar mayalanmıştı, daha sonra şekil verdikten sonra da biraz tepside mayalandı. (Kışın ortasında) Fırını 50 derecede tutup da mayalayabilirsin daha kısa sürede. Hacmi 2 katına çıkmalı mayalandı diyebilmemiz için.
Buğday nişastasi da kutuda satılan nişastalardan olacak. Evdeki nişastadan yaptığımda güzel olmamıştı. Aklıma gelenler bunlar. Umarım faydalı olabilmişimdir.