9 Nisan 2013 Salı

Etli pırasa dolması

     Soğanı ve soğangilleri ne çok severim. Pırasa da çokca kullandığım bir sebzedir. Mevsimi geçti artık, sezonun son pırasasının dış kabukları böyle bir yemek oldu. Bu dolmayı gene Cahide'nin sitesinde gördüm. Daha önce  de yapmıştım pırasa dolması, fakat onlar zeytinyağlıydı ve muska şeklinde sarılmıştı. Bu tarif ona göre çok pratik. Sadece pırasaların katlarını kolay ayırmak için bir gece önceden dolaptan dışarı çıkarmak gerekiyor. Önceden pırasaları haşlamak da yok, çiğ olduğu için epey diri oluyor. Dolayısıyla doldurmak da bir o kadar kolay.


Malzemeler:
2 büyük kalın pırasa
2 orta boy soğan
3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
300 gr orta yağlı kıyma
1 buçuk su bardağı pirinç
1 buçuk yemek kaşığı karışık salça (biber- domates)
1 adet rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1  yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı

Sos için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 su bardağı su


Yapılışı:
Pırasalar parmak uzunluğunda şeritler halinde kesilir. Katları ayırılır. Birer kısa boru gibi olacak. (İçlerini zeytinyağlı pişirebilirsiniz. )

Soğan- sarımsak kıyılır. Kıyma, yıkanmış pirinç, salça, baharatlar, tuz, nar ekşisi, rende domates, yağ eklenir ve yoğurulur.

Pırasalar bu harçla her iki ucunda da 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur. Dibine pırasa yaprakları koyulmuş tencereye döşenir.

Bir sos tavasında yağ ve salça eritilir. Nar ekşisi ve tuz eklenir, karıştırılır. Suyu eklenir, kaynayınca dolmaların üzerine gezdirilir. Dolmalar kaynadıktan sonra altı kısılır, pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pırasaların durumuna göre su eklenebilir.  Yarım saat dinlendirilir. Yoğurt eşliğinde servis edilir.

Not: Orjinal tarifte dereotu ve maydanoz var. Evde bulunmadığından benim tarifimde yok. Olsaydı bol bol kullanırdım. Allah'a emanet olun...

2 yorum:

  1. Merhaba canım 4 Mayıs'ta Bursalı bloggerler bahar toplantısı düzenliyorum.Ayrıntılar bloğumda bol katılımlı bir toplantı olması dileğim.
    Bekliyorum,sevgiler...
    http://deryayla.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. ay nasıl severım nasıl severım ben mıs gıbı ohhhh.elerınıze saglıkkkk

    YanıtlaSil

Bloğu olmayan arkadaşlar, ''anonim'' seçip önce isimlerini yazıp, yorum bırakabilirler. Şimdiden teşekkürler...