19 Mart 2013 Salı

Unlu börek

 El açması börek lezzetinde bir börek tarifi paylaşacağım sizinle. Epeydir arşivde bekleyen fotoğraflar sonunda tarifle buluştu. Bu börekler patatesliydi. Kıymalı iç de çok yakışıyor. Sadiye arkadaşımın gününde Ayşe Hanım'ın elinden bir börek.


Malzemeler:

5 yaprak yufka
1 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ

İstenen iç malzemesi (kıymalı ve ya patatesli çok yakışıyor.)

Yapılışı:

İç malzemesi hazırlanır. 1 yaprak yufka tezgaha serilir.Ortadan ikiye kesilir.  Sıvıyağla yağlanır. Çay süzgeciyle her tarafına un serpilir. Üzerine bir kat daha yufka serilir. Yağlanır. Unlanır. Geniş tarafına iç malzemesi uzunca koyulur. Sarılır. bu şekilde bütün yufkalar yağlanmış tepsiye kol böreği döşer gibi döşenir.
Üzerine sıvıyağ+su karışımı sürülerek 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak tüketilmesi tavsiye olunur. Allah'a emanet olun.


16 Mart 2013 Cumartesi

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması

 Patlıcanlar ve salça Muşlu bir velimden. Tarif de bir diğer Muşlu velimden. Sınıf öğretmenliğinin böyle yanları da var. Uzun yıllar bir arada olduğumuzdan bir aile gibi oluveriyoruz. Kuru dolma bizim kültürümüzde yok. Karadenizliyiz biz. Nem oranı çok yüksek olduğundan bizim orda sebze kurutmak imkansız. Ama benim çok beğendiğim bir lezzetti. Çok blog dolaştım ama hiç denemediğim için tereddütlüydüm. Hep başkalarının elinden tattığım bu lezzeti sonunda ben de denedim ve ilk denemede tutturdum sanıyorum. Tattığım en leziz kuru dolma öğrencim Coşkun'un annesi Hatice Hanım'ın elindendi. Ben de tarifi bizzat kendisinden aldım. Tarif için çok teşekkür ediyorum. Kendi elleriyle pişirip sıcak sıcak getirdiği de olmuştur, sağolsun.

Kuru patlıcanları ve biber salçasını getiren öğrencim Sıla'nın annesi Nurcan Hanım'a da teşekkürlerimi sunuyorum. Ha yeri gelmişken nette kuru dolma araştırmaları yaparken çok hoş bir hatuna rastladım. Anlatımı ve espiri anlayışı benimle örtüşen benim için yeni ama çokca tecrübeli arkadaşımı beğenilerinize sunuyorum. http://www.kevserinmutfagi.com/  Geçelim tarife.


Malzemeler:
15-20 adet kuru patlıcan
3 orta boy soğan
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yıkanıp süzülmüş pirinç
Bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı kuru nane
1 buçuk yemek kaşığı biber salçası
Tuz
3-4 mercimek büyüklüğünde limon tuzu
2 su bardağı su

Yapılışı:

Patlıcanlar kaynamış suya eklenir, yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Soğanlar yemeklik doğranır. Zeytinyağı ve tuzu (salçanızın tuzunu da hesaba katın) ile birlikte kavurulur, salçası eklenir. Karıştırılır.
 Pirinç eklenir, karıştırılır. 1 su bardağı su eklenerek orta hararette pişirilir. Suyunu çekince nane, ince kıyılmış maydanoz ve limon tuzu eklenir. 2-3 dakika dinlendirilir. Harcımız hazır.
Patlıcanların her birinin dörtte üçü bu harçtan doldurulur. Yassı bir şekilde kapatılır, tencereye dizilir. Harç kabı 2 su bardağı su ile çalkalanır. Bu su dolmaların üzerine gezdiririlir. Kaynadıktan sonra altı kısılır. Kısık ateşte suyunu çekip pirinçler pişene kadar pişirilir. Allah'a emanet olun.


13 Mart 2013 Çarşamba

Kuru meyveli kek


Epeydir bekleyen bir tarif. Evde bulunan kuru meyvelerinizi ekleyebilirsiniz. Adı da ''Evde ne varsa keki'' ya da '' Allah ne verdiyse keki'' olabilir!

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağından 1 parmak az şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
Portakal kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
Limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
Kuru üzüm, kuru erik, kuş üzümü, kuru kayısı, kuru incir vs... eklenebilir.

Yapılışı: 
Yumurta ve şeker çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenir. Kabartma tozu, vanilin ve un elenerek eklenir. En son diğer kuru meyveler de eklenerek tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanıp unlanmış tepsiye dökülür. Arzuya göre üzerine susam serpilerek 175 derece ısıtılmış fırında kürdan tesitini başarıyla geçene kadar pişirilir. Allah'a emanet olun.

11 Mart 2013 Pazartesi

Tiramisu


Herkesçe bilinen, çok sevilen bir kolay tatlıdır tiramisu. Önceleri pek de hazzetmediğim bu lezzet bu aralar çokca cezbediyor beni. Güvenilir, tam ölçülerle güzel bir tarif. Cahide'nin sitesinden aldığım tarifi gene onun pandispanya tarifi ile uyarladım. Geçelim tarife.

Malzemeler:

Keki için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yarım paket kabartma tozu

Kreması:
1yumurta sarısı
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
200 gr labne peyniri

Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı şeker

Üzerine serpmek için: Kakao

Yapılışı:
Tarif 26 cm kelepçeli kalıp içindir.
Yumurta ve şeker 3 dakika mikserle çırpılır. Un, kabartma tozu ve kakao elenerek eklenir. Çırpılır. Kalıbın sadece tabanı (yanlarını değil) yağlanıp unlanır.
Pandispanya karışımı kalıba dökülür. 20-30 cm yükseklikten tezgaha 3-4 kez bırakılır. Kabarcıklar çıksın ve pandispanya düzlensin.
200 derecede ısıtılmış fırına verilir, takip edilir. Kabarır kabarmaz ısı 150'ye düşürülür. 15-20 dakika sonra pandispanya hazır.
 Fırından çıkınca kuru bir bez üzerine ters çevirilir. Tabanına ıslak bir havlu koyulup 15 dakika beklenir. 15 dakika sonra pandispanya kalıptan kendiliğinden çıkacaktır. Soğumaya bırakılır.

Krema için labne dışında malzemeler karıştırılır iyice. Ocağa alınır, göz göz olana kadar karıştırarak kaynatılır. Ocaktan alınır labne eklenir iyice karıştırılır.
 Pandispanya ortadan bölünür. Süt,nescafe, şeker karıştırılır. Kekin yarısı bu karışımın yarısı ile ıslatılır.

Kremanın yarısı yayılır. Kekin diğer yarısı üzerine konur. Bu da ıslatılır. Kremanın kalan yarısı üzerine sıvanır. Üzerine kakao serpilir. 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir. Tiramisu hazır. Afiyet olsun


:

10 Mart 2013 Pazar

Mercimek köftesi tarifi

 Mercimek köftesi çok sevilen bir çeşit salata. Lezzetini ve kıvamını tutturmak sorun! Ben hep son aşamalarında çay kaşığı ile tadarak tutturmaya çalışıyorum ölçüyü. Hünerimden çok damak zevkime güveniyorum diyebilirim! :))

Benim tarifimde asıl önemli nokta iyi salça, nar ekşisi ve pulbiber aslında. Dolabımda çok sevdiğim bir velimin Hatay'dan getirdiği nar ekşisi, hafif acı biber salçası (tatlı bir acılığı var nasıl tarif etmeli :)) ve pulbiber duruyor ve kısır ve mercimek köftesinde lezzeti tutturmamda çok iş görüyor. Geçelim tarife.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur (köftelik bulgur)
3 su bardağı su
2 orta boy kuru soğan
2 diş ince kıyılmış sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı (tepeleme) salça (biber ve domates karışık)
Pulbiber, karabiber, kimyon, yenibahar (ben 2 çimdik sumak da katıyorum, olmasa da olur.)
Yarım demet maydanoz
2-3 dal taze soğan (olmasa da olur)
Yarım limonun suyu,
1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:
Mercimek iyice yıkanır, bir tencereye alınır, su eklenir.
İyice yumuşayana kadar orta ateşte pişirilir. Mercimek  pişince,henüz suluyken bulgur eklenir. Karıştırılır. Bulgurun şişmesi için kapağı kapatılır dinlendirilir.
Başka bir tencerede doğranan soğanlar ve sarımsaklar yağda kızartılır, pembeleşince salçası eklenir, iyice karıştırılır.
 Tuzu (salça tuzlu olabilir,tuz ölçüsünü kendiniz ayarlamalısınız), baharatları ve limon-nar ekşisi eklenerek ocaktan alınır.
Dinlenen mercimek- bulgur karışımının üzerine dökülür.
Eli yakmayan sıcaklıkta yoğurulur. Bu aşamada tadına bakıp ekleme yapılacaksa yapılmalı. (tuz, baharat vs..) İnce kıyılmış yeşillikleri de eklenerek elle şekil verilir. Bol marulla servis edilir. Şükrünüz bol olsun... Allah'a emanet olun.

3 Mart 2013 Pazar

Büzgülü börek (midye börek)


Açma börek gibi bir görüntüsü var, fakat hazır yufka ile yapılıyor. Lezzeti de şahane! Benim gibi çıtır börek sevenler için ideal. Yalnız 1 taneden fazlası zarar onu diyim :D Az malzeme ile dikkatleri üzerine çekip rağbet görecek bir börek tarifi. Şekil verme aşamalarını anlatamayacağım için fotoğrafladım. Fotoğraflar gece çekildiği için pek bi kalitesiz oldu ama iş görüyor! ;)

Malzemeler:
3 yaprak yufka
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
3/4 çay bardağı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı su
Arzu edilen bir iç malzemesi
(Ben sadece beyaz peynir kullandım.)
Üzerine:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Tereyağını eriyecek kadar ısıtın. İçine sıvıyağı ve suyu karıştırın. Yufkaları dörde bölün. Her bir parçaya bir fırça yardımı ile yağlı içten sürün, fotoğraflardaki gibi şekil verilir, yumurta sarısı sürülerek 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Şükrünüz bol olsun, afiyet olsun. Allah'a emanet olun.

(1)

(2)


 (3)

 (4)

(5)
(6)