Rize'de PEPEÇURA; Giresun'da SAMAKSA. Eşim Rize'de doğup büyümediğinden pek bilmez
yöresel terimleri genelde. Kayınvalidemle aramızda geçen muhabbetlerde, ''
Sizde buna ne derler?'' mevzusu bolca geçtiğinden çoğu zaman dalga konusu olmuşuzdur
eşim tarafımdan. Hatta eğrelti otuna iki yörede de ''EĞRELTİ OTU'' denmesine
epey şaşırmıştır kendisi :))
Eşim Rizeli ben ise Giresunlu. Bu da ortak tariflerimizden
birisi. Giresun'da daha koyu kıvamlı pişirilip tepsilere dökülür. Dilim dilim
kesilip soğuk sütle tüketilir.
Rize'de böyle muhallebi gibi tüketilir. Eşimin çok sevdiği
bir tatlıdır. Balkonumuzdaki asmadan topladığımız üzümler bu sene pek verimli
değildi. Sadece 1 kg kadar çıktı.
Bu arada bizim üzümlerimiz de yöremize özel kokulu siyah
üzümler. Kabuğu bildiğimiz siyah üzümlere göre daha kalın ve üzümler daha küçük
taneli.
Bu tarifi de Cahide Sultan'ın ''Yöresel LezzetlerEtkinliği'' için yaptığımı da eklemeden edemeyeceğim.
Şimdi geçelim tarife:
Malzemeler:
1 kg. kokulu siyah üzüm
1 buçuk su bardağı su
2 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
3 yemek kaşığı (tepeleme) mısır unu
1 su bardağı su (mısır ve nişastayı seyreltmek için)
Yarım su bardağı şeker ( yöresinde yetişen üzümler daha ekşi
olduğundan bu şeker miktarı az gelebilir. Bizim üzümlerimiz Bursa'da
yetiştiğinden epey tatlıydı. Bu şeker miktarı bile fazla geldi bence.)
Yapılışı:
Üzümler yıkanıp ayıklanır. 1,5 su bardağı su eklenerek 15
dakika kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca ince bir süzgeçten geçirilir.
Biriken üzüm suyu tekrar ocağa alınır. Bir kasede nişasta ve mısır unu su ile
karıştırılır iyice seyreltilir. Yavaş yavaş kaynamakta olan üzüm suyuna
eklenir. Hemen kıvam almaya başlar. 1-2 dakika sonra şekeri de eklenir. 2-3
dakika kadar daha karıştırılarak ocaktan alınır. Kaselere paylaştırılarak
soğutulur. Afiyet bal şeker olsun, şükrünüz bol olsun.
Demek hemşehrimsin;)
YanıtlaSilÖyle miyim? Ne güzel öyleyse!
Sil